Kraj přispěje na studium budoucím zdravotním sestrám

Stipendium třicet tisíc korun za jeden rok studia mohou získat budoucí zdravotní sestry, které studují na vyšších odborných a vysokých školách a po studiu začnou pracovat v některé z krajských nemocnic na Vysočině. Podobně už Kraj Vysočina podporuje 13 budoucích lékařů, uvedla včera mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Na zdravotnických stipendiích kraj loni vyplatil 1,05 milionu korun, řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

 

Aktuálně chybí krajským nemocnicím asi 30 sester. Peníze jsou určené nejen pro zdravotní sestry, ale i další chybějící profese. Podle Neuwirthové jsou to fyzioterapeuti, radiologičtí asistenti, nutriční terapeuti nebo porodní asistentky. Pro krajské nemocnice budou muset pracovat tak dlouho, jak dlouho jim bude vypláceno stipendium.

„Stipendia neřeší okamžitou poptávku po této profesi, naše pozornost je věnována obsazování pozic v budoucnosti,“ uvedl Novotný.

Kromě budoucích sester a mediků podporuje Kraj Vysočina náborovými příspěvky také nově příchozí lékaře pro nemocnice i pro krajskou záchranku. Na stipendia a příspěvky letos vyčlenil tři miliony korun.

-čtk-