Polské ženy znovu vycházejí do ulic. Stejně jako na obrázku z roku 2016, protestují proti zpřísnění potratů, mj. s heslem: "Kromě děloh máme i mozky," Foto: Wikimedia.

Poláci protestovali proti návrhu na zpřísnění podmínek potratů

Stovky lidí se včera shromáždily před parlamentní budovou ve Varšavě k protestu proti návrhu na zpřísnění potratových zákonů, o němž poslanci jednají. Po středeční parlamentní debatě do výborů míří návrh, který má postavit mimo zákon přerušení těhotenství v případech, kdy je plod vážně a nezvratně poškozen.

 

Polský interrupční zákon nyní dovoluje potrat, pokud těhotenství ohrožuje zdraví nebo život matky nebo když je důsledkem znásilnění či incestu. Pro další zpřísnění protipotratového zákona se vyslovuje vlivná katolická církev.

Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) se pokusila již v roce 2016 interrupce téměř úplně zakázat, ale byla donucena svůj návrh stáhnout pod vlivem masových protestů Polek.

„Kromě děloh máme i mozky,“ hlásal podle agentury Reuters jeden z transparentů na dnešní demonstraci, kterou organizovalo několik levicových hnutí. „Parlament prosazuje řešení, které ženy poškozuje, aniž by se jich zeptal,“ řekla novinářům jedna z protestujících.

Podle průzkumu pořízeného pro deník Rzeczpospolita chce další zpřísnění zákona pouze 11 procent Poláků, zatímco 46,5 procenta by uvítalo jeho zmírnění.

-čtk-