eRecept dlouhodobě kritizují (zleva): Lubomír Chudoba. prezident lékárnické komory. Milan Kubek. který vede lékařskou komoru a šéf sdružení praktiků Petr Šonka. Foto:MK

Praktičtí lékaři kritizují eRecept, zdržení je prý až hodinu denně. SÚKL mlčí

Praktičtí lékaři kritizují přetrvávající problémy eReceptu, zaznamenala je asi polovina členů jejich sdružení. Odezva centrálního úložiště je podle nich pomalá, zdržení je až hodinu denně. Tři čtvrtiny z nich kvůli tomu prodloužily pracovní dobu, uvedlo dnes Sdružení praktických lékařů v tiskové zprávě. Evidovat každý vydaný recept na léky musí lékaři od začátku roku. Vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který systém spravuje, ČTK shání.

 

„Odezva z centrálního úložiště není okamžitá a systém občas padá, což prodlužuje dobu ošetření pacienta, lidé si stěžují na problémy při výdejích v lékárnách,“ řekl předseda sdružení Petr Šonka.

Podle průzkumu mezi členy sdružení více než polovina zaznamenala nějaký problém. Z 500 lékařů prodloužil eRecept ordinační dobu 75 procent z nich. Téměř čtvrtina strávila s pacientem kvůli jednomu receptu až o tři minuty déle.

„Mezi slabiny systému patří zejména uživatelsky nepřátelské prostředí, chybějící lékový záznam, pomalá odezva z centrálního úložiště či nesrozumitelné pokyny přicházející z něj v situaci, kdy se nedaří eRecept vystavit,“ popsal Šonka.

Praktičtí lékaři, kteří slouží kromě svých ordinací také v nemocnicích, musí používat svůj elektronický podpis a bezpečnostní certifikát přenášet i do tamních počítačů. Podle Šonky se často obávají zneužití dat, která do nich uloží. Místo elektronického podpisu sdružení navrhuje jednotný certifikát zdravotnického pracovníka, který by ho nahradil.

Jako příklad, kdy eRecept zkomplikoval zaběhnutou praxi, uvedl Šonka endoskopické centrum v Kolíně. „Pacienti, kteří se chystají na zákrok, dříve dostávali od sestry na recepci recept na projímadlo. Od té doby, co je povinný e-recept, musí pacienti do ambulance dvakrát – jednou pro recept a jednou na endoskopii,“ popsal. Ambulance je tak podle něj přetížená a doba přijetí k endoskopickému zákroku se prodlužuje.

Lékaři před spuštěním elektronické recepty opakovaně kritizovali. Dosáhli ústupku ze strany ministerstva zdravotnictví, které garantuje první rok bez pokut, pokud by lékaři vystavovali recepty stále papírové.

-čtk