Farmaceutka s čtyřletou praxí vysokého státního úředníka a patrně i bezpečnostní prověrkou. Takových je v Česku minimum. A jenom jedna chce řídit SÚKL. Irena Storová. Reprofoto: ČT

Ředitelkou SÚKL bude Irena Storová, výběrové řízení má jenom jedno řešení

Irena Storová bude, s pravděpodobností blízkou jistotě, novou ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Informace dosud není oficiálně potvrzena a není ani uzavřeno výběrové řízení na tuto funkci. Zdravotnický deník nicméně analyzoval dosavadní průběh výběru šéfa lékového ústavu a dospěl k závěru, že nikdo jiný než Irena Storová to být nemůže. Jako jedna z velmi malého počtu osob v celé republice totiž splňuje všechny podmínky výběrového řízení. A nikdo z potenciálních konkurentů vést SÚKL nechce. Navíc – podle ČTK – ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že koncem minulého týdne uplynul termín pro přijímání přihlášek a na funkci ředitele SÚKL se hlásí jediný zájemce.

 

Výběrové řízení bylo vyhlášeno poté, co se funkce náhle a překvapivě vzdal dosavadní ředitel Zdeněk Blahuta. Řízením SÚKL byla pověřena právě Irena Storová, která v ústavu pracovala jako zástupkyně ředitele.

Po přijetí služebního zákona se funkce ředitele SÚKL stala „služebním místem vedoucího služebního úřadu“, o jehož obsazení rozhoduje tajemník ministerstva zdravotnictví na základě výběrového řízení. V praxi ale, tak jako na jiných ministerstvech, vychází z přání ministra.

Ministerstvo v aktuálním konkursu na ředitele SÚKL od uchazečů požadovalo vysokoškolské vzdělání v magisterském oboru farmacie, základní znalost angličtiny, němčiny nebo francouzštiny, čisté lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrku na stupeň „vyhrazené“. V prvním kole se výběrového řízení mohl zúčastnit jen státní úředník s nejméně čtyřletou praxí v posledních osmi letech. Farmaceuti se ve vysokých úřednických postech vyskytují zcela výjimečně, navíc pokud by měli mít bezpečnostní prověrku a požadovanou délku praxe, výběr se zužuje na jednotlivce. Storová například délkou praxe vyhovuje tak akorát – 3,5 roku je zástupkyní ředitele SÚKL a předtím rok vedla odbor farmacie na ministerstvu zdravotnictví. Zdravotnický deník ověřoval, zda se nemohl do konkursu přihlásit někdo z tří až čtyř potenciálních konkurentů Storové, kteří mají stejné vzdělání a působí, či v uplynulých osmi letech působili, na vysokých úřednických místech na ministerstvu nebo SÚKL. Nikdo z nich zájem o post ředitele lékového ústavu nemá.

Podle kuloárních informací se Storová stala zástupkyní ředitele v polovině roku 2014 na přání hnutí ANO. To vnímalo ředitele SÚKL jako nominanta ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.  Hnutí proto trvalo na tom, že musí mít svého člověka v klíčové instituci, která registruje léky, stanovuje jejich úhrady i ceny a má tak vliv na desítky miliard korun českého zdravotnictví.

Storová má také blízko k právníkovi Filipu Vrubelovi (ten v současnosti pracuje pro Deloitte), který se nyní objevuje mezi poradci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a v minulosti vedl odbor farmacie na MZ a byl i náměstkem na SÚKL. Právě na tuto funkci rezignoval po nástupu ředitele Zdeňka Blahuty.

Storová absolvovala Farmaceutickou fakultu v Bratislavě v roce 1997 a až do roku 2013 pracovala v lékárně v Nemocnici Na Homolce, z toho necelé dva roky jako hlavní lékárník. Pokud Storové nevstoupí do cesty nějaká nepředvídatelná překážka, stane se řádnou ředitelkou SÚKL již od března.

-cik-