"Každá nemocnice bude o sebe bojovat, a tak to má být," říká Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje. Foto: Tomáš Cikrt

Rušení oddělení nemocnic v kraji se začne projednávat asi v únoru

Do konce února by se mělo začít jednat o tom, která oddělení v krajských nemocnicích ve Zlínském kraji budou případně zrušena. ČTK to včera řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Kraj zatím nezveřejnil nový generel čtyř krajských nemocnic, hejtman však již dříve uvedl, že není vyloučeno, že se budou některá oddělení v nemocnicích rušit.

 

„Každá nemocnice bude o sebe bojovat, a tak to má být. Teď se shromažďují podklady pro jednání, kdy primáři a ředitelé nemocnic budou sedět nad jednotlivými údaji, jak je na tom která nemocnice, kolik výkonů má, jaké má platby od pojišťoven. Na základě toho se dohodneme, je to ve fázi přípravy materiálů,“ uvedl hejtman. Čunek by byl podle svých slov rád, kdyby byly materiály shromážděny a první jednání začalo do konce února.

Podle Čunka se změny budou týkat ortopedických oddělení. Ve skupině lůžkových oddělení, o jejichž zrušení se uvažuje, je i ORL a traumatologické oddělení v Uherskohradišťské nemocnici, dětské oddělení ve Vsetíně či oční oddělení Kroměřížské nemocnice. V případě Kroměřížské nemocnice bylo zmiňováno také možné rušení porodnice, proti čemuž se ohradila tamní radnice. Podle hejtmana byla porodnice do skupiny zařazena jen proto, že pojišťovny údajně zvažovaly, zda nebudou porodnice jen tam, kde je více než 800 porodů za rok. V kroměřížské porodnici se loni narodilo 661 dětí. Podle hejtmana se o věci však bude ještě jednat.

V kraji byla již k 31. prosinci loňského roku zrušena lůžková část infekčního oddělení zlínské nemocnice, zůstala tam jen ambulance.

Společné představenstvo krajských nemocnic v čele s Radomírem Maráčkem mělo odevzdat generel do konce loňského října, podle Čunka se tak stalo. Hejtman na prosincovém zastupitelstvu uvedl, že návrh koncepce již primáři viděli.

Všechny čtyři krajské nemocnice ke konci loňského listopadu zlepšily své hospodaření proti stejnému období předchozího roku. Zlínská nemocnice vykázala na konci listopadu zisk 1,4 milionu korun, Kroměřížská nemocnice 19 milionů korun, Vsetínská nemocnice 19,3 milionu korun a Uherskohradišťská nemocnice 40,9 milionu korun. U zlínské nemocnice se hospodaření meziročně zlepšilo o 31,6 milionu korun, u Kroměřížské nemocnice o 4,5 milionu, u Vsetínské nemocnice o 4,3 milionu korun a Uherskohradišťské nemocnice o 12,7 milionu korun.

-čtk-