Sněmovna již své zástupce do správní a dozorčí rady zvolila. Nyní je na řadě vláda, která do správní rady k 20 členům připojí svých 10. Foto: Koláž ZD

Správní i dozorčí rada VZP byla ve sněmovně obměněna, SPD na poslední chvíli stáhlo Okamuru

Sněmovna dnes obměnila polovinu svých zástupců ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a dvě třetiny zástupců v její dozorčí radě. V ní nakonec nebude šéf SPD Tomio Okamura, jeho hnutí na poslední chvíli jeho nominaci stáhlo, před únorovou schůzí má navrhnout nového adepta. Jinak je složení takové, jaké jako první před několika dny zveřejnil Zdravotnický deník. Blíže jsme také představili dva nováčky z SPD.

 

Dolní komora musela obě rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení. Všechny své původní zástupce v radách musela nejprve odvolat, neboť jejich funkční období by skončilo až 5. února, vysvětlil poslancům předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20, deset jmenuje vláda. Dozorčí rada má 13 členů, poslanci volí deset z nich, tři jmenuje kabinet. V obou orgánech podle zásady poměrného zastoupení posílilo v souvislosti s výsledky sněmovních voleb hnutí ANO, nově se do rad dostali kandidáti Pirátů.

Ve správní radě za dolní komoru zůstali její dosavadní předseda a poslanec ČSSD Jiří Běhounek, nová předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Věra Adámková (ANO), její předchůdce v této funkce Rostislav Vyzula (ANO), poslanec ODS Bohuslav Svoboda nebo bývalá poslankyně KSČM Soňa Marková. Nově se do ní dostal třeba Okamurův poradce Jaroslav Novák. Nad nominací tohoto sběratele světových piv se pozastavili Piráti.

Ve správní radě skončili naopak někdejší poslanci ČSSD Jiří Koskuba a Jaroslav Krákora, exministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Leoš Heger (TOP 09) nebo senátorka Alena Dernerová (dříve za ANO).

V dozorčí radě budou pokračovat její předseda Rudolf Stupka nebo Petr Bendl z ODS, nově se do ní dostal třeba někdejší předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák a všichni čtyři zástupci ANO. Skončili v ní například bývalí poslanci Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) a Martin Plíšek (TOP 09).

VZP je největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent občanů ČR. Na jejich léčbu chce letos vynaložit zhruba 171,5 miliardy korun. Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče. Dozorčí rada mimo jiné dohlíží na dodržování právních a vnitřních předpisů a na hospodaření pojišťovny.

-čtk-

Seznam nových členů správní a dozorčí rady VZP volených Sněmovnou a původních členů obou rad