„Nejvyšší incidence případů byla zaznamenána u kojenců ve věku do jednoho roku, kteří jsou nevíce ohroženi vážnými komplikacemi a úmrtím, a jsou příliš mladí na to, aby mohli být očkováni první dávkou vakcíny,“ uvádí ECDC ve své nedávné zprávě věnované spalničkám. Foto: Flickr - Dave Haygarth

Cestujete do Velké Británie, Itálie nebo Řecka? Zvažte očkování proti spalničkám, tyto země čelí epidemii

Nízká proočkovanost je příčinou epidemií spalniček, kterým čelí nejen evropské státy. Podle údajů European Centre for Disease Prevention and Control se v roce 2017 počet případů spalniček ztrojnásobil oproti předchozímu roku. Americký úřad Centres for Disease Control and Prevention dokonce vydal varování pro cestovatele, kteří se chystají do Řecka, Itálie či Velké Británie. Obdobné varování bylo vydáno i pro americké občany, kteří cestují do Indonésie nebo Demokratické republiky Kongo.

 

Je to zvláštní paradox. Účinné očkování proti spalničkám bylo objeveno před více než padesáti lety, je dostupné, levné a bezpečné, přesto počet nemocných v Evropě přibývá. Proočkovanost populace proti spalničkám totiž klesá a zároveň je velmi snadné infekci šířit napříč jednotlivými státy. „Infekce se i nadále říší, přestože se jedná o onemocnění plně preventabilní očkováním,“ připomíná britský deník The Independent. Úřad European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) uvádí, že v roce 2017 onemocnělo spalničkami 14 451 osob ve 30 evropských státech. Oproti roku 2016 se tak počet nemocných ztrojnásobil. V tomto roce bylo hlášeno 4 600 případů spalniček. Od roku 2016 pak bylo v Evropě hlášeno 50 úmrtí právě na toto infekční onemocnění.

„Nejvyšší incidence případů byla zaznamenána u kojenců ve věku do jednoho roku, kteří jsou nevíce ohroženi vážnými komplikacemi a úmrtím, a jsou příliš mladí na to, aby mohli být očkováni první dávkou vakcíny,“ uvádí ECDC ve své nedávné zprávě věnované spalničkám. Podle analýzy údajů za rok 2017 pak 87 % osob, kteří v Evropě onemocněli spalničkami, nebyli očkováni potřebnými dvěma dávkami vakcíny. Ve 20 z celkem 27 členských států EU pak klesla potřebná proočkovanost populace pod hranici 95 %.

Podle informací deníku The Independent se pak ve Velké Británii od začátku roku 2018 objevilo více než 100 případů spalniček v šesti různých regionech, a to v Sussexu, West Midlands, Surrey, Greater Manchester, Merseyside a West Yorkshire. Nákaza byla do země pravděpodobně importována ze zemí, které čelí epidemiím spalniček, jako je Řecko, Rumunsko, Itálie či Německo. „Výskyt spalniček, který v současnosti v Anglii pozorujeme, souvisí s probíhajícími rozsáhlými epidemiemi spalniček v Evropě,“ uvedla Mary Ramsay, vedoucí imunizačního programu Public Health England. „Zejména jsou ohroženi lidé, kteří nedávno cestovali nebo plánují cestovat do Rumunska, Itálie a Německa, a nebyli očkováni dvěma dávkami vakcíny,“ poslala lékařka.

Francie zavedla povinné očkování také proti spalničkám

Rostoucí počet případů spalniček hlásí také Francie. Regionální zdravotní úřad v Bordeaux před několika dny potvrdil úmrtí dvaatřicetileté ženy na spalničky. Žena byla 1. února hospitalizována na jednotce intenzivní péče nemocnice ve městě Poitiers, kde následně zemřela. Region Nouvelle-Acquitaine na jihozápadě země pak od listopadu 2017 hlásí celkem 269 potvrzených případů spalniček. Z toho 66 osob muselo být v důsledku infekce hospitalizováno, zdravotní stav čtvrtiny hospitalizovaných byl natolik vážný, že se vyžádal pobyt na jednotce intenzivní péče. Jak připomíná britský deník The Times od začátku roku 2018 ve Francii onemocnělo spalničkami 387 osob, z toho 83 pacientů muselo být přijato k hospitalizaci. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzyn v reakci na situaci vyzvala veřejnost, aby ti, kteří nebyli proti spalničkám očkování, tak urychleně učinili.

Právě Francie je zemí, která mimo jiné v důsledku rostoucího počtu případů spalniček a také dalších infekčních onemocnění zavedla povinné plošné očkování proti 11 chorobám. Tato povinnost platí od začátku letošního roku. „Děti stále umírají na spalničky, což je v rodné zemi Pasteura nepřijatelné,“ prohlásil před časem francouzský premiér Édouard Philippe a připomněl tak významného francouzského biologa a vědce 19. století Louise Pasteura. Ten je nazýván otcem mikrobiologie a vedl mimo jiné výzkum a vývoj vakcín proti kuřecí choleře, antraxu dobytka a vzteklině, kterou mohou onemocnět jak zvířata, tak člověk. Podrobně jsme o zavedení plošného povinného očkování ve Francii informovali zde.

Aby bylo očkování proti spalničkám natolik efektivní, že se infekce v populaci prakticky nevyskytuje, je nutné dosáhnout a dlouhodobě udržet proočkovanost nejméně 95 %. Konkrétně ve Francii proočkovanost proti této závažné infekční chorobě klesla na 75 %, což znamená, že se infekce může volně šířit. Očkování proti spalničkám bylo v zemi až do konce letošního roku pouze doporučené, nikoliv povinné.

Úřady ve francouzském regionu Nouvelle-Acquitane odhadují, že proočkovanost populace v oblasti se pohybuje mezi 70 až 81 %, tedy je příliš nízká na to, aby bylo možné zabránit epidemii. Proto také úřady v reakci na nedávné úmrtí ženy na spalničky, vyzvaly občany, aby si zkontrolovali své zdravotní záznamy a ověřili, zda jsou proti spalničkám očkováni. Pokud nikoliv, či byli očkováni pouze jednou dávkou vakcíny, mají kontaktovat svého lékaře a nechat se očkovat. „Očkování je jediný způsob, jak zastavit epidemii onemocnění,“ stojí v prohlášení pro veřejnost. Nemocnice v Poitiers potvrdila, že nejméně pět pacientů, kteří byli hospitalizování kvůli spalničkám, se nakazilo při kontaktu s jiným pacientem. Nově muselo být proti spalničkám očkováno 54 zaměstnanců nemocnice.

Cestujete do Evropy? Zvažte očkování, radí americké CDC

Epidemie spalniček v mnoha evropských státech je problémem nejen z pohledu European Centre for Disease Prevention and Control, ale také podle amerického úřadu Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Ten mimo jiné vydává doporučení pro americké občany cestující do zahraničí. Podle informací CDC jsou spalničky stále běžným onemocněním v mnoha zemích Evropy, Blízkého Východu, Asie, Afriky a Pacifiku. K většině případů spalniček v USA pak dochází v důsledku importu nákazy ze zahraničí. „Toto onemocnění přiváží do USA lidé, kteří se nakazí v jiných zemích,“ informuje CDC na svém webu. Tito lidé jsou pak zdrojem nákazy pro své okolí, konkrétně pro ty, kteří nejsou dostatečně očkováni či neprodělali infekci v dětství. „Každý, kdo není chráněn proti spalničkám, je ohrožen, pokud cestuje do zahraničí,“ shrnuje americký úřad.

Konkrétně pak úřad doporučuje očkování proti spalničkám u těchto skupin osob, pokud plánují cestu do zahraničí: Lidé, kteří nemohou prokázat, že byli v dětství očkováni a ani infekci neprodělali, dospívající a dospělí, kteří nebyli v dětství očkováni potřebnými dvěma dávkami vakcíny. Současně by měly být před vycestováním z USA očkovány také děti. Pokud jsou ve věku 6 až 11 měsíců, je vhodné jim podat první dávku vakcíny. Plošně jsou pak americké děti proti spalničkám očkovány mezi 12. až 15. měsícem věku.

CDC současně vydalo doporučení ohledně očkování proti spalničkám před cestami do Anglie, Řecka, Itálie, Ukrajiny, Rumunska, Ukrajiny a také Indonésie a Demokratické republiky Kongo. Spalničky jsou vysoce infekční a k nákaze může dojít velmi snadno. Dokládá to mimo jiné nedávné prohlášení kanadských úřadů regionu Peel v provincii Ontario. „Každý, kdo cestoval letem 871 společnosti Air Canada z Curychu v 10:27 a dorazil na mezinárodní letiště v Torontu ve 14:12 mohl být vystaven spalničkám,“ upozorňují úřady ve svém prohlášení ze 16. února 2018. Všichni cestující, kteří mohou být nákazou nejvíce ohroženi, tedy těhotné ženy a pacienti s oslabeným imunitním systémem, byli požádáni, aby neprodleně kontaktovali úřady. V letadle totiž cestovalo dítě, u kterého byly spalničky potvrzeny. Všichni cestují by pak po dobu následujících 21 dnů měli sledovat, zda se u nich neprojeví některé z příznaků infekce, k nimž patří vysoká horečka, symptomy podobné nachlazení, bolest očí, citlivost na světlo, malé skvrnky s bílým středem v ústech nebo červená vyrážka trvající čtyři až sedm dní.

Spalničky nejsou banální onemocnění, umírá se na ně

Vysoce infekční spalničky bývají mylně považovány za „běžnou dětskou nemoc“. Ve skutečnosti se ale jedná o onemocnění, jehož průběh není možné předem předvídat. Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo v České republice bylo v roce 1966, tedy ještě před zavedením povinného plošného očkování, hlášeno 89 712 případů spalniček. Úmrtí na spalničky nebylo hlášeno od roku 1980, avšak ještě v roce 1971 na spalničky zemřelo 20 osob. „Vysoká proočkovanost obyvatel proti spalničkám, které bylo v České republice po mnoho let dosahováno, dosud umožňovala udržovat status země s přerušeným šířením onemocnění,“ konstatuje SZÚ v loňské zprávě Spalničky – význam onemocnění a aktuální situace v Evropě. Bohužel v roce 2015 poprvé klesla proočkovanost dvěma dávkami vakcíny v Česku pod 95 %.

Skutečnost, že spalničky nejsou banální onemocnění, pak potvrzují statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO). „Onemocnění zůstává celosvětově jednou z hlavních příčin úmrtí malých dětí, a to navzdory dostupné a bezpečné vakcíně. V roce 2016 zemřelo na spalničky přibližně 89 780 osob, většinu z nich byly děti do 5 let věku,“ shrnuje WHO s tím, že mezi lety 2000 až 2016 bylo možné díky očkování zabránit 20,4 milionů úmrtí. Současně WHO konstatuje, že očkování proti spalničkám je vzhledem ke své vysoké bezpečnosti, účinnosti a nákladové efektivitě jednou z nejlepších investicí v oblasti veřejného zdraví.

Rostoucí počet případů spalniček ve vyspělých a bohatých státech Evropy má však kořeny v tom, že lidé vnímají vakcíny nikoliv jako nástroj, který je pomáhá chránit před závažnými infekčními chorobami a následnými komplikacemi, ale spíše jako hrozbu. Právě používaná vakcína, která chrání také proti spalničkám, stála u zrodu fámy o tom, že očkování způsobuje autismus. Toto přesvědčení vzniklo na konci devadesátých let, a to na základě práce někdejšího lékaře Andrewa Wakefielda. Následně se ukázalo, že šlo z jeho strany o podvod a Wakefield přišel o lékařskou licenci. To ale nic nemění na přesvědčení odpůrců očkování, kteří ho vnímají jako „bojovníka za pravdu“. Dokonce si SaveMinds, americká antivaxx organizace, zaplatila studii, která měla prokázat souvislost mezi očkováním a autismem. Nicméně ani tato studie nic takového neprokázala.

Podle britské lékařky Dyan Hesové, která je lékařskou ředitelkou kliniky Gramercy Pediatrics, je příliš riskantní dávat v tomto ohledu rodičům na výběr a nechat rozhodnutí o očkování vlastních dětí pouze na nich. Výsledkem je, že část z nich uvěří nesmyslům, očkování odmítne, a tak ale ovlivní i zdraví ostatních dětí. Dětské očkování by podle ní mělo být povinné, nikoliv volitelné. „Jaká bych byla lékařka, pokud by se v čekárně mojí ordinace objevilo dítě s onemocněním, které je plně preventabilní očkováním?,“ popsala britskému deníku The Independent. Proto také do své péče nepřijímá neoočkované nebo neúplně očkované děti. Podle ní odpůrci očkování šíří vyloženě nebezpečné myšlenky, kterým znejistění rodiče podléhají. „Ironií osudu je, že všichni tito lidé přežili, právě proto, že byli očkování, a proto nezemřeli nebo nebyli trvale invalidizováni v důsledku infekčních onemocnění,“ shrnula svůj postoj lékařka.

Ludmila Hamplová