Lékaři už denně vydají mezi 170.000 až 250.000 eRecepty, nejvíc v pondělí. Foto: Publicdomainpictures.net

Čtyři pětiny receptů na léky už byly v lednu vydány elektronicky

Asi pětina receptů na léky nebyla podle ministerstva zdravotnictví v lednu vydána elektronicky. Většina lékařů vydává eRecepty od začátku roku, bylo jich přes 4,4 milionu. Denně je to podle statistik systému obvykle mezi 170.000 až 250.000, nejvíc v pondělí. Většina pacientů dostala recept na papíře, v SMS nebo e-mailu jen necelé procento. Vyplývá to z informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který eRecept spravuje.

 

Lékaři musejí všechny vydané recepty evidovat elektronicky na centrálním datovém úložišti od začátku roku, pokuty za nedodržování ale první rok nedostanou. „Přihlášeni jsou téměř všichni lékaři a většina receptů se již předepisuje elektronicky. Ministerstvo nyní intenzivně pracuje na slíbených funkcionalitách, jako je lékový záznam,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Lékařů a zubařů je do systému zapojeno přes 43.000, dalších asi 2900 na vyřízení žádosti ještě čeká. Aktivně jich předepisuje eRecepty 26.600. Obavy, že kvůli povinnosti vydávat elektronické recepty zavře své ordinace větší množství lékařů, se podle ministra nepotvrdily. Ke konci roku skončil podobný počet lékařů jako v roce 2016.

Někteří lékaři kritizovali to, že systém reaguje pomalu a prodlužuje jim práci. Podle ministerstva je průměrná odezva centrálního úložiště v řádu jednotek sekund. „Případná delší odezva může být způsobená komunikací s Registrem obyvatel pro ztotožňování pacientů. S narůstajícím počtem ztotožněných pacientů bude tento krok při vystavování eReceptu postupně odpadat, a tedy doba vystavování bude rychlejší,“ sdělila ČTK mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková.

Pro pacienta se při vydávání receptu příliš nezměnilo. I nadále může dostávat naprostá většina recept vytištěný na papíře, který pak předloží v lékárně. Přibyla ale možnost nechat si poslat recept od lékaře e-mailem, která byla v lednu využita v asi 17.500 případech, a pomocí SMS zprávy na mobilní telefon, kterých bylo odesláno přibližně 17.000. Dohromady je to méně než procento všech elektronických receptů. Díky tomu může vystavit lékař recept i mimo ordinaci nebo bez fyzického setkání s pacientem.

Do budoucna by měl eRecept umožnit, aby každý ošetřující lékař pacienta viděl seznam všech léků, které má předepsané. Umožní to kontrolu duplicit a nežádoucích vzájemných působení léků. Lékař si už nyní může zkontrolovat, jestli si pacient lék v lékárně už vyzvedl. Odpadá také možnost vydání léku na falešný recept.

-čtk-