Foto: Pixabay

Karlovarský kraj dá čtyřem obcím peníze na vybavení pro eRecepty

První čtyři obce dostanou od Karlovarského kraje dotace na vybavení ordinací pro e-recepty. Kraj nabízí peníze na počítače, tiskárnu a připojení k internetu, které jsou pro vydávání elektronických receptů nezbytné. Dotaci mohou obce využít pro ordinace praktických a dětských lékařů, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

 

„Program jsme vyhlásili v listopadu loňského roku. Aktuálně se nám do něj přihlásily čtyři města a obce, konkrétně jde o Citice, Merklín, Hroznětín a Oloví s tím, že Oloví dalo žádost na dvě ordinace, na praktika i dětského lékaře. Program je i nadále otevřený a mohou se do něj přihlásit i další obce,“ řekl Bureš.

Program na vybavení ordinací v souvislosti se zavedením elektronických receptů se týká obcí do 3000 obyvatel. Má pomoci v situacích, kdy lékař dojíždí do několika obcí a musel by v každé z nich investovat do vybavení, které je pro vydávání e-receptů nutné. Na jednu ordinaci mohou obce od kraje dostat až 35.000 korun, přičemž vybavení zůstává v majetku obce, a může tak sloužit i v případě, kdy se lékař vymění.

Zavedení e-receptů kritizuje řada lékařů jako další administrativní zátěž, někteří se rozhodli své ordinace zavřít. Nejvíce tím jsou ohroženy právě malé obce, které už tak mají problémy získat lékaře. Dotace na vybavení má tak tyto komplikace alespoň zmírnit. Lékařům letos ale nebudou hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Počítá s tím vládní novela lékového zákona o transfuzích.

-čtk-