Komory se brání proti přijímání lékařů, zubařů a lékárníků z Ukrajiny bez aprobační zkoušky, vadí jim možnost výjimky ministerstva zdravotnictví. Foto: Flickr

Komorám vadí přijímání lékařů a lékárníků z Ukrajiny bez zkoušek

Stavovské komory se brání proti přijímání lékařů, zubařů a lékárníků z Ukrajiny bez aprobační zkoušky. Vadí jim výjimka, kterou může ministerstvo zdravotnictví udělit, a žádají pozastavení zdravotnické části projektu přijímání kvalifikovaných pracovníků, který spustilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora a Česká lékárnická komora o tom včera informovaly ČTK.

 

„Proti projektu jako takovému by komory neměly připomínek, kdyby podmínky projektu pouze usnadňovaly přístup na pracovní trh ukrajinským pracovníkům, aniž by byla obcházena zákonná ustanovení o uznávání odborné kvalifikace,“ uvedly komory.

Každý lékař či lékárník ze zemí mimo Evropskou unii, který chce pracovat v Česku, musí složit odbornou zkoušku v českém jazyce a absolvovat povinnou praxi. Podmínky projektu ale ministerstvo zdravotnictví podle komor opravňují k povolení výkonu praxe i bez nich.

Podmínky projektu podle komory „nepokrytě směřují k tomu, aby se ukrajinským pracovníkem zaplnilo co nejrychleji volné pracovní místo“.

Podmínky aprobací cizinců upravila i loňská novela zákona o vzdělávání lékařů. Nyní musí splnit test v rodném jazyce, pětiměsíční praxi a složit odbornou zkoušku v češtině. Potřebná vyhláška ale zatím chybí.

Stomatologická komora loni stávající systém kritizovala. Například zadání testů jsou podle nich veřejně známá. Zájemci několikrát opakují zkoušku v češtině. Počet pokusů není omezený, roste jen cena za absolvování zkoušky. Uspěje tak jeden z dvaceti zájemců.

-čtk-