Karlovarská nemocnice spolu s dalšími zaměstnavateli chce usnadnit příchod lidí z jiných regionů také například pomocí se sháněním bydlení nebo hlídáním dětí. Foto: koláž ZD

Nemocnice v Karlových Varech chce lákat zaměstnance z jiných regionů

Novým společným projektem se zaměstnavateli v Karlovarském kraji chce Karlovarská krajská nemocnice přilákat zaměstnance z jiných regionů a ze zahraničí. Na internetovém portálu mohou zájemci o práci snadněji najít zaměstnání i pro své partnery nebo další rodinné příslušníky. Nemocnice spolu s dalšími zaměstnavateli chce usnadnit příchod lidí z jiných regionů také například pomocí se sháněním bydlení nebo hlídáním dětí. Projekt Práce pro celou rodinu včera zástupci zaměstnavatelů představili na tiskové konferenci.

 

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) je krajskou společností, spadají pod ni nemocnice v Karlových Varech a v Chebu. „Pokud by nějaká sestřička například z Košic byla ochotná přijít do Karlových Varů a její manžel je řekněme strojní zámečník, elektrikář, chemik a tak dále, tak my tuto informaci budeme předávat našim partnerům. Ti s ní potom mohou dále pracovat a zjistit, zda ve svém kmeni mají nějaká volná pracovní místa, která by mohli obsadit v rámci této profese. Nebo případně do budoucna, v rámci rozšiřování výroby a podobně, mohou tuto profesi poptávat,“ vysvětlil mluvčí KKN Vladislav Podracký, který je jedním ze spoluautorů projektu.

S nemocnicí na projektu spolupracuje asi 15 subjektů z regionu, vedle významných zaměstnavatelů jako Witte, Sokolovské uhelné, SKF či Liaporu je to i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, město Karlovy Vary i přímo Karlovarský kraj. Na internetovém portálu vyplní zájemce o práci formulář, který se pak rozešle všem zapojeným subjektům. Spolupráci s dalšími, menšími zaměstnavateli může zprostředkovat hospodářská komora. „V kraji velmi přivítáme lidi, kteří mají chuť pracovat, a každý takový tady práci najde. Jsme kraj s nejvyšším úbytkem obyvatel, proto velmi vítáme tuto aktivitu, která by sem mohla přivést celé rodiny,“ doplnil ředitel karlovarské hospodářské komory Stanislav Kříž.

Podporu pro své zaměstnance nabízí například firma Witte, která sídlí v Nejdku a v Ostrově. Podle vedoucí náborového oddělení Ludmily Vinterové má firma vlastní centrum na hlídání dětí, zaměstnancům nabízí autobusovou dopravu zdarma na 17 linkách a zaměstnancům středního a vyššího managementu zprostředkuje i podporu při hledání bydlení v kraji. Podobným směrem se chce do budoucna ubírat i nemocnice, která už nyní pomáhá například se zprostředkováním míst v mateřských školkách.

Internetový portál je aktuálně k dispozici pouze v češtině, cílí tak zatím na potenciální zaměstnance z Česka a Slovenska. Do budoucna by měl být k dispozici také v dalších jazycích, aby mohl přilákat lidi například i z Ukrajiny, Ruska nebo Polska, přeložen má být také do angličtiny. Karlovarská krajská nemocnice se dlouhodobě snaží nabírat především střední zdravotnický personál, hledá ale i některé specializované lékaře.

-čtk-