Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zatím nereagoval tak razantně, jako v případě ředitelů fakultních nemocnic, které nekompromisně odvolal, aniž by jim dal jakýkoliv prostor pro obhajobu. Přitom, nejen NKÚ, ale i Zdravotnický deník, upozornil na podivný způsob zadávání veřejných zakázek, který vede až k podezřením ze spáchání trestného činu. Foto: Koláž ZD

NKÚ ztrhal SZÚ za skandální nakupování, na které již dříve upozornil Zdravotnický deník. Kdy odvolá ministr ředitelku?

 

Státní zdravotní ústav (SZÚ) pod vedením ředitelky Jitky Sosnovcové katastrofálně propadl v prověrce Nejvyššího kontrolního úřadu. Ústav chyboval v letech 2014 až 2016 ve výběrových řízeních týkajících se především nákupů zdravotnického materiálu. V uvedeném období mu navíc nefungoval vnitřní kontrolní systém. V souvislosti se zjištěnými nedostatky oznámil NKÚ finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun a chystá trestní oznámení. Kontroloři tak potvrdili skutečnosti, na které již delší dobu poukazuje Zdravotnický deník, informovali jsme například o desítkách správních deliktů za milióny korun, nebo o podezření z trestného činu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zatím nereagoval tak razantně, jako v případě ředitelů fakultních nemocnic, které nekompromisně odvolal, aniž by jim dal jakýkoliv prostor pro obhajobu. Přitom zpráva kontrolorů o SZÚ je zdrcující v míře, jaká nemá v českém zdravotnictví obdoby a odvolání by v tomto případě bylo zřejmě na místě.

 

Ministr sice považuje zprávu NKÚ za „alarmující“, ale ještě včera odpoledne mu stačilo, že mu ředitelka situaci vysvětlí. Večer ale portál idnes publikoval informaci o tom, že z prověrky NKÚ plyne i to, že si Sosnovcová pro sebe pronajímala byt SZÚ, tedy od instituce, kterou řídí, za pouhých 960 korun měsíčně. Nelze tudíž vyloučit, že ministr přestane s odvoláním váhat.

„Ministerstvo zdravotnictví považuje závěry NKÚ týkající se hospodaření SZÚ za alarmující a bude od ústavu požadovat odstranění systémových nedostatků a okamžité přijetí nápravných opatření. Ministr zdravotnictví bude zároveň požadovat vysvětlení ředitelky SZÚ. Ministerstvo ještě letos provede v ústavu rozsáhlou veřejnosprávní kontrolu, která bude zaměřena na všechny oblasti hospodaření, zejména na veřejné zakázky, dodavatelské smlouvy a investice. Do té doby se zaměří na průběžnou kontrolu přijatých opatření,“ formulovalo včera ministerstvo své stanovisko.

Nedostatky se podle NKÚ týkaly nákupů speciálního zdravotnického materiálu pro přístroje na testování HIV a virových hepatitid. Ústav od roku 2006 odebíral od dodavatele jednoho z přístrojů zdravotnický materiál, na jehož dodávky uzavřel smlouvu. Kontroloři ale zjistili, že v letech 2014 až 2016 nakupoval ovšem i takový zdravotnický materiál, který součástí této smlouvy nebyl.

„Místo aby na situaci ústav reagoval a vypsal odpovídající zadávací řízení, rozděloval veřejné zakázky v hodnotě od 11 do téměř 15 milionů korun na menší zakázky,“ uvedl NKÚ. Tím se podle něj vyhnul soutěži a zdravotnický materiál pořizoval od téhož dodavatele. „Ústav tak porušil zákon a jeho postup NKÚ vyhodnotil jako porušení rozpočtové kázně za téměř 39 milionů korun,“ napsali kontroloři.

V jiném případě SZÚ v roce 2013 uzavřel s dalším dodavatelem smlouvu za sedm milionů korun také na dodávky speciálního zdravotnického materiálu, a to napřímo bez jakéhokoliv zadávacího řízení.

Kontrola také ukázala, že v roce 2014 SZÚ nedodržel mzdový limit stanovený ministerstvem zdravotnictví. Ten byl stanoven na 125 milionů korun, ale ústav na mzdách vyplatil 146 milionů korun. „SZÚ přitom měl možnost jednat s ministerstvem o navýšení mzdového limitu, čímž mohl těmto zbytečným problémům předejít,“ uvedli kontroloři.

V kontrolovaném období nefungoval podle NKÚ také vnitřní kontrolní systém ústavu. Ze zákona musí každá instituce veřejné správy stanovit pracovníky, kteří předběžně kontrolují nákupy a veškeré hospodářské operace dané instituce. „Ústav ale tyto pracovníky neurčil, a předběžná kontrola tak fakticky neexistovala,“ zjistil úřad. Ústav tak podle něj například uhradil faktury, ve kterých byl uveden nesprávný dodavatel či jiné chybné údaje, nebo nezaregistroval, že daná smlouva už není platná a podobně. “

-cik, čtk-