Proti šíření žloutenky A výrazně pomohlo očkování v okolí nemocných a také v kolektivech, které navštěvují školní a předškolní děti. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny zaplatily během těchto plošných očkování víc než 2000 vakcín.Foto: Kampaň Health Lantern

V Ústí onemocnělo během epidemie žloutenkou již 403 lidí

Počet nemocných žloutenkou typu A překročil v Ústí nad Labem během nynější epidemie 400. Za poslední týden evidují hygienici pět nových případů takzvané nemoci špinavých rukou, řekla ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Epidemie začala v krajském městě loni v lednu, drtivou většinu nemocných tvoří sociálně slabí z vyloučených lokalit.

 

Celkově hygienici evidují již 403 případů žloutenky. Zhruba tři čtvrtiny z nich aktivně vyhledali díky odběrům krve, kterým se po dobu 50 dnů podrobuje okolí nemocných. Za poslední týden je nových případů pět. „Tři z nich jsou aktivně vyhledané v rodině nemocných. Jeden dospělý pochází ze stejné lokality a u posledního nevíme, kde k tomu mohl přijít,“ uvedla Šimůnková.

První případy žloutenky se objevily loni na konci ledna ve čtvrti Krásné Březno, následně se takzvaná nemoc špinavých rukou dostala do všech vyloučených lokalit ve městě, především Mojžíře či Předlic. Postupně se žloutenka objevila také v centru města. Zatímco ještě na začátku loňského podzimu přibývaly až desítky nových případů, v posledních týdnech jsou to již jednotky. Hygienici jsou mírně optimističtí. „Čekali jsme, že o vánočních prázdninách, protože už uběhly dva měsíce, že by se nakazili při návštěvách. A to se zdá, že ne,“ doplnila Šimůnková.

Proti šíření nemoci výrazně pomohlo očkování v okolí nemocných a také v kolektivech, které navštěvují školní a předškolní děti. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny zaplatily během těchto plošných očkování víc než 2000 vakcín.

-čtk-