NKÚ v roce 2016 kontrolovalo SLL Janské lázně. SLL Bludov, HL Karlova studánka a Balmed Praha. Poslední zmiňovaný podnik by měl během dvou let skončit. Foto: Janskelazne.com, lazne-bludov.cz, horskelazne.cz, koláž ZD

Vláda bude řešit nápravná opatření, která ministerstvo zdravotnictví provedlo po kontrole NKÚ v lázních

Nedoplněné dozorčí rady, nedostatek veřejnosprávních kontrol, ztrátová činnost BALMED Praha či nedodržení zákona o veřejných zakázkách – to jsou některé z bodů, které po kontrole probíhající od ledna do srpna 2016 ve státních lázeňských zařízeních vytkl ministerstvu zdravotnictví Nejvyšší kontrolní úřad. Vláda proto ministerstvu na konci loňského března uložila, aby přijalo nápravná opatření. Na zasedání, které je naplánováno na příští středu, se přitom má ministerstvo pochlubit, co už ve věci udělalo.

 

Kontrola NKÚ, která proběhla v roce 2016 na ministerstvu zdravotnictví, ve státním podniku BALMED Praha, Státních léčebných lázních Bludov, Státních léčebných lázních Janské Lázně a Horských lázních Karlova Studánka, se zaměřila na hospodaření se státním majetkem v letech 2013 až 2015. Poté, co byl na podzim 2016 vydán ke kontrole č. 16/04 kontrolní protokol, podalo ministerstvo zdravotnictví námitky, z nichž byly čtyři shledány jako nedůvodné, tři důvodné částečně a dvě důvodné. Proti rozhodnutí se ministerstvo odvolalo a jeho odvolání bylo částečně vyhověno. Na základě vládního úkolu 249/2017 ze dne 29. března 2017 č. 236 ovšem nyní MZ předkládá na vládu zprávu o plnění nápravných opatření přijatých ke kontrolnímu závěru NKÚ.

Jednou z hlavních výtek, se kterou NKÚ přišlo, bylo to, že ministerstvo v kontrolovaném období řádně a včas nejmenovalo nové členy dozorčích rad. „Během roku 2017 MZ ve spolupráci s vládním výborem pro personální nominace doplnilo dozorčí rady státních podniků – BALMED Praha (o jednoho člena; dozorčí rada státního podniku je úplná od 7. 10. 2017), SLL Bludov (o dva členy; dozorčí rada státního podniku je úplná od 30. 12. 2017), SLL Janské Lázně (o jednoho člena; druhý nominovaný člen v druhé polovině roku 2017 ukončil služební poměr na MZ a prozatím nebyl nominován vhodný kandidát). Dozorčí rada HL Karlova Studánka je úplná od listopadu 2016. V návaznosti na doplněné dozorčí rady státních podniků MZ počátkem roku 2018 zahájilo práce na aktualizaci zakládacích listin státních podniků,“ uvádí ve zprávě ministerstvo.

Kontrolní závěr NKÚ dále poukazoval na to, že v kontrolovaném období provedlo MZ pouze jednu veřejnosprávní kontrolu na místě a je tedy nutné, aby jako zakladatel systematicky prověřovalo, zda státní podniky zajišťují potřeby státu účelně a hospodárně. „Ve věci provádění veřejnosprávní kontroly na místě u státních podniků zohlední MZ tento požadavek z kapacitních důvodů v plánu kontrolní činnosti pro rok 2019 a následující roky,“ reaguje ministerstvo.

BALMED Praha skončí do dvou let, SLL Bludov čeká privatizace

Další stížnost kontrolorů mířila na to, že státní podniky neměly stanoveny zásadní otázky koncepce rozvoje. V návaznosti na to začalo ministerstvo tuto problematiku řešit ve spolupráci s dozorčí radou HL Karlova Studánka, takže se 12. dubna loňského roku povedlo schválit strategii tohoto státního podniku na období 2017 –  2022 s úkolem jejího rozpracování do období 5 let. U SLL Janské Lázně, které byly vyjmuty z privatizace v roce 2016, nebyla koncepce prozatím schválena kvůli neúplnosti dozorčí rady. U BALMED Praha koncepční rozvoj řešen nebyl, protože ministerstvo předpokládá ukončení jeho činnosti do 31. 12. 2019. To také doporučil i NKÚ v kontrolních závěrech, protože je podnik ztrátový.…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit