V době, kdy byl Svatopluk Němeček ministrem zdravotnictví za ČSSD (na snímku), dostával se do ostrých střetů s tehdejším ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Nyní ho z funkce ředitele FN Ostrava odvolává ministr jednobarevné vlády ANO v demisi Adam Vojtěch. Foto: Tomáš Cikrt

Vojtěch odvolal ředitele FN Ostrava Němečka. „Mění stanoviska a plive na práci tisíců lidí,“ reaguje odvolaný

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě exministra Svatopluka Němečka. „Důvodem bylo jeho dlouhodobé manažerské selhání, které vedlo k personální a odborné destabilizaci nemocnice, vyvádění lukrativních oborů do soukromých rukou, umělému vylepšování hospodářského výsledku, a zásadní střet zájmu při jeho současném působení v představenstvu Městské nemocnice Bohumín,“ píše ministr prostřednictvím své mluvčí na webu MZ. „Kdyby pan ministr narovinu řekl, že mě chce odvolat, že to je politická čistka a osobní msta, tak to není problém. Pozval by mě, on nebo náměstek by mi předal odvolací dekret a tak by to bylo v pořádku. Ale plivat na práci tisíců lidí a vymýšlet si během půl hodiny neustále nová zdůvodnění je trapné,“ reagoval pro Zdravotnický deník Němeček.  „Budu zvažovat právní kroky, protože mí vadí, stoprocentní lhaní. Nepoškozuje to jenom mě, ale tisíce lidí ve fakultní  nemocnici,“ dodal.

 

Adam Vojtěch totiž tvrdí, že skutečnosti, pro které Němečka odvolal „významně poškozují nemocnici v očích veřejnosti a vedou ke ztrátě její důvěry u pacientů“. Ministr zdravotnictví to prý „považuje za alarmující“, proto přistoupil ke změně ve vedení nemocnice. „V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“ píše se na webu ministerstva.

Odvolání Svatopluka Němečka zastihlo doma, kde se léčí s chřipkou. Překvapilo ho, že se zdůvodnění na stránkách ministerstva měnilo, původně tam bylo psáno jenom to, že zklamal důvěru lidí, protože byl v konfliktu zájmů, neboť je v představenstvu bohumínské městské nemocnice. „To mi ministr před rokem dovolil na 0,2 úvazku,“ řekl nám Němeček, který se to, že nemocnici řídí špatně, dozvěděl až dnes z televize. FN Ostrava byla přitom až dosud považována za nemocnici, která je vedena ekonomicky dobře. Loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun před zdaněním, což bylo zhruba o 80 milionů korun více než v roce 2016. Obrat nemocnice přesáhl pět miliard korun (více zde). Připomeňme také, že Svatopluk Němeček byl v roli ministra zdravotnictví za ČSSD v ostrém střetu s tehdejším ministrem financí, dnes premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem.

Řízením nemocnice byl dočasně pověřen lékař Evžen Machytka. V nejbližší době ministerstvo vyhlásí řádné výběrové řízení na pozici nového ředitele. Dočasně pověřený ředitel je podle MZ špičkový lékař v oblasti endoskopické léčby obezity a metabolického syndromu. “Fakultní nemocnici Ostrava zná velmi důvěrně, působil zde 20 let jako lékař v oddělení gastroenterologie, metabolismu a výživy. Je zkušený manažer a spoluzakladatel úspěšné zdravotní firmy,“ píše mj. MZ.

Tomáš Cikrt