Nemocnice Krajské zdravotní budou investovat do budov i přístrojového vybavení v objemu 1,5 miliardy korun. Foto: Koláž ZD

Krajská zdravotní letos investuje do nemocnic 1,5 miliardy korun

Krajská zdravotní (KZ), která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, vykázala za loňský rok zisk 6,3 milionu korun. Vyrovnané hospodaření plánuje společnost vlastněná krajem pro letošní rok. V plánu jsou také další investice do budov i přístrojového vybavení v objemu 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z vyjádření vedení společnosti pro ČTK. Vedení schválilo účetní závěrku.

 

V roce 2016 zisk společnosti činil 6,6 milionu korun a o rok dříve 15 milionů korun. Významné investice jsou plánovány do všech pěti nemocnic, tedy v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Na mzdy dá společnost podle předsedy představenstva Jiřího Nováka letos 450 milionů korun, z toho 280 milionů korun tvoří zvýšení mezd. Zbytek jsou například tzv. stabilizační příplatky pro nelékařský personál.

S odboráři loni vedení společnosti podepsalo na další dva roky novou kolektivní smlouvu a zavázalo se, stejně jako v roce 2017, k dalšímu desetiprocentnímu zvýšení mzdových tarifů pro rok 2018 pro všechny zaměstnance. Průměrná hrubá mzda doktorů je podle loňské zprávy Krajské zdravotní přes 90.000 korun a sester 31.000 korun.

Cílem Krajské zdravotní je kromě jiného získat statut centra komplexní kardiovaskulární péče v ústecké Masarykově nemocnici, a to spolu s vybudováním nových moderních operačních sálů. V plánu má také vybudování urgentních příjmů postupně ve všech svých nemocnicích a umístění magnetických rezonancí v každé z nemocnic. „Chceme také vybudovat moderní operační sály v děčínské a chomutovské nemocnici, obdobně jako ty, které se od léta 2017 již staví v teplické nemocnici,“ uvedl Novák.

-čtk-