Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že bude mít do konce března přehled o tom, kolik by na zvýšení počtu studentů potřebovaly lékařské fakulty peněz. Reprofoto: ČT

Ministerstva do půlky roku připraví plán na zvýšení počtu mediků

Ministerstva zdravotnictví a školství chtějí do poloviny roku předložit vládě desetiletý akční plán, který by zvýšil počet studentů lékařských fakult. Připravují ho společně ministři v demisi zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a školství Robert Plaga (ANO). Vojtěch to dnes řekl v České televizi. Plaga nyní podle něj zjišťuje potřeby lékařských fakult, o kolik by potřebovaly zvýšit přísun peněz.

 

Chybějící lékaři i zdravotnický personál jsou dlouhodobým problémem českého zdravotnictví. Lékařů odcházejících do důchodu by podle modelu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) mohlo už příští rok být více než absolventů lékařských fakult v daném roce.

Vojtěch uvedl, že o potřebách lékařských fakult jednal s jejich děkany. Přehled toho, kolik by na zvýšení počtu studentů potřebovaly peněz, by měl být připraven do konce března. Doplnil, že udělá maximum pro to, aby peníze pro lékařské fakulty zajistil. Je ale podle něj potřeba také jednat s univerzitami, protože přerozdělují finance jednotlivým fakultám.

Děkani lékařských fakult už dříve uvedli, že zatím nechtějí spekulovat, kolik peněz by pro odpovídající zvýšení kapacit potřebovali. Chtějí nejdřív analyzovat data. Podle náměstka ministra školství Pavla Dolečka ze tří miliard korun navíc, které dostalo školství do letošního rozpočtu, nic dostat nemohou.

V loňském školním roce na lékařských fakultách studovalo 21.292 posluchačů, vyplývá ze statistik ministerstva školství. Cizinců bylo mezi nimi zhruba 7200, asi 3400 z nich si vzdělání platilo. Loni absolvovalo na lékařských fakultách téměř 2500 Čechů, z nichž asi 1100 byli přímo lékaři, a asi 700 cizinců.

-čtk-