Melanom s metastázami tvoří čtyři procenta kožních nádorů, způsobuje ale až 79 procent úmrtí. Foto: Wikimedia

Roste počet pacientů se zhoubnými nádory kůže, umírají ale méně

Počet pacientů se zhoubnými nádory kůže roste, za 20 let se podle Národního onkologického registru zdvojnásobil. Nemocných ale díky včasnému odhalení a lepší léčbě umírá téměř stejně. Těchto nádorů, takzvaných melanomů, bylo v roce 2015, ze kterého pochází poslední data v registru, v Česku odhaleno přes 2500. Podlehlo jim 440 lidí.

 

Melanom s metastázami tvoří čtyři procenta kožních nádorů, způsobuje ale až 79 procent úmrtí. „Melanom vzniká z pigmentotvorných buněk, většinou to bývá jejich poškozením. Obvykle je to v důsledku častého výskytu na slunci a nedostatečné ochraně,“ řekl předseda České dermatovenerologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Petr Arenberger.

Před několika lety přežíval déle než rok pouze jeden ze čtyř pacientů s melanomem. Střední doba přežití se pohybovala mezi šesti a devíti měsíci. Lepší vyhlídky podle Arenbergra přináší imunologická léčba, která vyvolává reakci imunitního systému zacílenou na nádorové buňky.

„Ze skupiny pacientů, kterým byla nasazena imunologická léčba a přežili jeden až tři roky, prakticky nikdo neumírá. Pacienti se nemohou považovat za vyléčené, ale z akutního stádia se dostanou do chronického stádia, který známe například ve spojitosti s infekcí HIV,“ vysvětlil. Až čtvrtina nemocných má naději na přežití 10 a více let bez známek onemocnění.

Od letošního února je tato léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Na schválení úhrad čeká také pro některé typy rakoviny plic a močového měchýře. „V budoucnu imunoterapie pravděpodobně pronikne do dalších oblastí a bude se kombinovat s dalšími technologiemi. V současnosti je ve vývoji přes 240 molekul pro imunoterapii v onkologii,“ uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Nejčastěji onemocní lidé ve věku 55 až 59 let. Prvními příznaky jsou změny na mateřských znaménkách na kůži. Nejčastěji mění útvar své zbarvení a okraje, šupí se, mění svou velikost, vyklenuje se nad povrch nebo může svědit či krvácet. V pokročilých případech má pacient zvětšené lymfatické uzliny.

Rizikem pro vznik nádorů je spálení kůže sluncem, zejména v dětské věku, a dlouhodobý nebo častý pobyt v rovníkových oblastech světa. Vliv má také takzvaný fototyp kůže, nejvíce ohrožení jsou lidé světlovlasí a modroocí se světlou kůží. U desetiny nemocných se nádor najde i u některého z rodinných příslušníků.

Počty nových případů melanomu a počty úmrtí

Zdroj: ÚZIS

 

 

-čtk-