Elizabeth Holmesová se narodila v roce 1984 do rodiny Christiana Rasmuse Holmese IV, který pracoval pro firmu Enron i pro americkou vládu například i v Číně a Africe. Ještě v roce 2014 Elizabeth získala titul "Businessperson of the Year", jenže už v roce 2016 se po aféře s laboratořemi už ocitla na seznamu "Most Disappointing leaders" (lídři, kteří nejvíce zklamali). Foto: Wikipedia

Šéfka firmy Theranos zaplatí 500 tisíc dolarů za podvody s krevními testy

Zakladatelka americké společnosti Theranos, která slibovala novátorské řešení krevních testů, Elizabeth Holmesová se vzdá kontroly nad podnikáním a zaplatí pokutu 500.000 dolarů (téměř 10,3 milionu Kč) kvůli obvinění, že spolu s bývalým prezidentem firmy podvodem získala 700 milionů dolarů. Na urovnání sporu se dohodla s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC), která o věci včera informovala. Zdravotnický deník o celé kauze informoval již v roce 2016 v článku Theranos jako varování: Nepromyšlené investice jsou hazardem se zdravím.

 

Komise oznámila, že Elizabeth Holmesová a bývalý prezident společnosti Rameš Balvani získali více než 700 milionů dolarů, když dlouhodobě zveličovali a nepravdivě informovali o technologii, podnikání a finančních výsledcích společnosti. Kromě výše zmíněných sankcí Holmesová nesmí po deset pracovat jako ředitelka veřejné společnosti a firmě musí vrátit miliony akcií.

O Holmesové se díky inovativním metodám krevních testů hovořilo jako Stevu Jobsovi biotechnologií. Hodnota společnosti se v roce 2014 odhadovala na zhruba devět miliard dolarů a Holmesová platila za nejmladší americkou miliardářku.

„Inovátoři musí investorům říkat pravdu o tom, co jejich technologie umí dnes, a ne v co doufají, že někdy dokáže,“ uvedla představitelka komise.

Společnost Theranos, která byla založena v roce 2003, vyvíjela technologii pro laboratorní analýzu, ke které by místo klasických odběrů stačila jediná kapka krve. Pochybnosti se vynořily poté, co americký list The Wall Street Journal začal na podzim 2015 zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé.

Společnost Theranos a Holmesová se s komisí na urovnání sporu dohodli. S exprezidentem Balvanim, který s dohodou nesouhlasil, se SEC bude soudit.

-čtk-