V úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva Česko kleslo v celosvětovém žebříčku z prvního místa na páté. To je skvělá zpráva. Foto: Wikipedia

V Česku ubylo nových pacientů s rakovinou tlustého střeva

V České republice v posledních letech ubylo nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku a také úmrtí na tuto diagnózu. Zatímco před několika lety bylo ročně 100 nových pacientů na 100.000 obyvatel a asi 60 pacientů zemřelo, loni bylo 80 nových pacientů na 100.000 obyvatel a kolem 30 úmrtí. Důvodem jsou screeningová vyšetření lidí starších 50 let, která mohou odhalit nemoc před vznikem nebo v počátku a tím zvětšit šanci na vyléčení. Novinářům to řekl místopředseda České gastroenterologické společnosti Ondřej Urban.

 

Česko s 10,5 milionu obyvateli mělo podle Urbana v minulosti nejvyšší úmrtnost na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Nyní je na pátém místě. Od roku 2000 začala preventivní screeningová vyšetření u lidí, kteří projevili zájem o vyšetření, přestože neměli žádné problémy. V roce 2014 začalo ze strany pojišťoven i adresné zvaní na vyšetření u lidí nad 50 let. V důsledku toho se počet nových případů a úmrtí postupně snížil. Vedle gastroenterologů se na tom podílejí i chirurgové a onkologové.

Podle Urbana se zatím nechala vyšetřit zhruba třetina lidí ve věkové kategorii nad 50 let a cílem je dosáhnout aspoň padesátiprocentní účasti.

Gastroenterologové nabízí možnost koloskopického vyšetření, tedy vyšetření střev pomocí endoskopického přístroje, který zavádějí do těla konečníkem. Pokud lékaři objeví ve střevech polypy neboli výrůstky, mohou je odstranit a tím na dobu až 20 let zamezit vzniku rakoviny, k níž by polypy mohly vést. Podle Urbana se doktoři snaží, aby kolonoskopie byla pro pacienta co nejméně nepříjemná. Využívají k tomu různé metody jako například napouštění vzduchem nebo oxidem uhličitým, u žen také anestezii.

Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku je zhruba o třetinu vyšší u mužů než u žen. Preventivní vyšetření by měli aspoň jednou za život absolvovat všichni občané starší 50 let, uvedl Urban.

-čtk-