Takeda chce být jednou z největších farma firem světa, zaměří se především na vývoj a výrobu léků proti rakovině, onemocnění trávicího traktu nebo chorob nervového systému. Foto: Takeda

Farmabyznys: Takeda chce Shire, GSK vykupuje podíl Novartisu, Eisai se spojí s Nichi-Iko

Uplynulý týden byl ve farmaceutickém byznysu na události poměrně bohatý. Světem hýbaly zejména Takeda, GSK a Eisai. Začněme nejprve akciemi japonské farmaceutické společnosti Takeda, ty propadly nejvíce od roku 2009. Důvodem pádu o více než devět procent je údajná nabídka na akvizici v Dublinu sídlící farmaceutické skupiny Shire. Hodnota transakce se měla přiblížit 50 miliardám dolarů (více než 1 bilion korun). Akcie Shire naopak zareagovaly prudkým růstem o téměř šestnáct procent.

 

V absolutních číslech Takeda ztratila od středy do pátku více než tři miliardy dolarů na své tržní hodnotě. „Takeda je známá tím, že občas nakupuje menší biotechnologické společnosti, aby rozšířila své produktové portfolio,“ řekl agentuře Bloomberg Fumiyoshi Sakai, analytik tokijské pobočky společnosti Credit Suisse Securities. „Kde ale chtějí vzít skoro padesát miliard dolarů na takový obchod?“ pokládá si otázku.

Shire zatím mlží

Ze strany společnosti Shire ovšem zaznělo, že žádnou formální nabídku na převzetí zatím nedostala. Pokud by však Takeda svůj záměr myslela vážně, musí tak učinit nejpozději do 25. dubna tohoto roku, aby vyhověla pravidlům pro akvizice.

Akviziční apetit Takedy pod novým šéfem Christophem Weberem roste. Společnost hledá příležitosti pro další rozvoj, jelikož se blíží konec patentové ochrany u mnoha jejích klíčových produktů. Navíc vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji v Japonsku už tamní trh nedává příliš prostoru pro další růst.

Jestliže se Takedě podaří transakci uskutečnit, stane se jednou z největších globálních farmaceutických skupin. Do popředí se dostane především v oblasti vývoje a výroby léků proti rakovině, onemocnění trávicího traktu nebo chorob nervového systému. Společnost však zatím nevysvětlila, z čeho by nákup společnosti Shire chtěla financovat. Tržní hodnota Shire se totiž odhaduje na 45 miliard dolarů (927 miliard korun), zatímco Takeda je oceňována na přibližně 38 miliard dolarů (782 miliard korun).

Eisai se opět spojuje

Takeda ale není jedinou japonskou farmaceutickou společností, která uplynulý týden zaměstnávala pozornost finančního světa. Jiné dvě společnosti, Eisai a Nichi-Iko, se domluvily na vytvoření strategického partnerství a společného podniku. Jeho cílem bude expanze na trhu s generickými léky a posílení ziskovosti a finanční stability obou zúčastněných firem.

Podle dohody převede Eisai postupně všechny akcie své dceřiné společnosti Elmed Eisai na Nichi-Iko. Nichi-Iko se na oplátku zapojí do budování to, čemu Eisai říká Total Inclusive Ecosystem. Farmaceutické firmy se také pustí do dalšího rozvoje byznysu v Indii.

Total Inclusive Ecosystem znamená schopnost přesně reagovat na terapeutické potřeby jednotlivých pacientů, tedy vytvářet jim „řešení“ na míru. A to na základě získaných medicínských dat o pacientovi. Do středu zájmu bude patřit zejména demence či nemoci jater.

Eisai jde do dalšího společného podniku jen tři týdny poté, co oznámila vytvoření spojenectví s americkou společností Merck. Spolu chtějí vyvíjet lék proti rakovině a při tom stavět na kombinaci již dostupných produktů Lenvima a Keytruda.

Nichi-Iko je jeden z největších japonských výrobců generických léků a patří ve svém oboru do první světové desítky. Společnost byla založena v roce 1965.

GSK nakupuje od Novartisu

Vody farmaceutického byznysu však už počátkem minulého týdne rozvířila zpráva o tom, že britská skupina GSK hodlá vykoupit 37procentní podíl švýcarského Novartisu ve společném podniku zaměřeném na spotřební medicínu. GSK má za něj zaplatit kolem 13 miliard dolarů (téměř 270 miliard korun).

The Telegraph dokonce uvedl, že GSK se kvůli tomu hodlá zbavit značky Horlicks, která je spojena mimo jiné s výrobou a prodejem doplňků stravy. Její prodej by tak mohl pomoci nejen financovat alespoň část výše zmíněné transakce, ale také vyplatit dividendu za loňský rok.

Přitom ještě před nějakými deseti dny byla společnost GlaxoSmithKline kandidátem na nákup spotřebního byznysu amerického Pfizeru. Z transakce ale nakonec sešlo. Podle vyjádření ředitelky GSK Emmy Walmsleyové to nezapadalo do dlouhodobé strategie společnosti.

Sama Walmsleyová však nechtěla detaily obchodu s Novartisem komentovat a světu pouze vzkázala, že jednání „byla konstruktivní“. GSK získá také kontrolu nad výrobky jako Panadol nebo Nicotinell. Obchod prý značně vylepší cash flow a zvýší ziskovost celé skupiny GSK.

Společný podnik s Novartisem vznikl v roce 2014 a jen za loňský rok vygeneroval tržby v objemu necelých osmi miliard liber (226 miliard korun). Přitom každý rok se je dařilo zvyšovat v průměru o čtyři procenta. Obchod ještě bude muset být schválen akcionáři GSK a dokončen by mohl být během letošního léta. Investoři zprávu kvitovali, což se projevilo pětiprocentním růstem akcií společnosti GlaxoSmithKline.

Petr Musil