Naloxon je ve většině amerických států dostupný bez předpisu a často ho hradí zdravotní pojišťovny, cena léku nicméně v uplynulých letech dramaticky vzrostla. Medikament se podává prostřednictvím nosního spreje či nitrožilně a pacientovi umožní během několika vteřin opět dýchat. Foto: Wikipedie

Lékař vyzval Američany, aby u sebe měli lék proti předávkování

Američané, kteří jsou závislí na opiátech a jejich blízcí, by u sebe měli nosit medikament zmírňující účinky drog a snižující riziko předávkování. S odkazem na čtvrteční doporučení předního amerického lékaře o tom informoval zpravodajský server BBC. V současné chvíli ve Spojených státech na předávkování drogami umírá víc lidí než během epidemie HIV.

 

„Každý den 115 Američanů umírá na předávkování opiáty, to je jeden člověk za 12,5 minuty,“ uvedl chirurg Jerome Adams ve svém prvním doporučení od roku 2005. V návaznosti na tuto statistiku Adams doporučil závislým a jejich blízkým, aby si zakoupili naloxon (známý také jako narcan), který riziko předávkování opiáty snižuje.

Za uplynulých deset let na předávkování zemřelo více než 250.000 Američanů, z toho přes 42.000 v roce 2016. Vysokému počtu úmrtí mimo jiné přispěla dostupnost silných léků proti bolesti, které lze získat na předpis.

„Měli bychom zajistit, aby mělo přístup k životu zachraňujícímu medikamentu více lidí, jelikož 77 procent předávkování opiáty se děje mimo lékařské prostředí a více než polovina u lidí doma,“ uvedl Adams v prohlášení s tím, že se celkový počet úmrtí v USA na předávkování za posledních deset let více než zdvojnásobil.

Adams naposledy vydal lékařské doporučení v roce 2005, v němž těhotné ženy varoval před následky pití alkoholu.

Naloxon je ve většině amerických států dostupný bez předpisu a často ho hradí zdravotní pojišťovny, cena léku nicméně v uplynulých letech dramaticky vzrostla.

Medikament se podává prostřednictvím nosního spreje či nitrožilně a pacientovi umožní během několika vteřin opět dýchat.

Námitky kritiků, že naloxon pouze umožní závislým dále užívat opiáty, Adams odmítá. Jde o záchranu života, jistě byste netvrdili, že je nesmyslné zachraňovat někoho, kdo má infarkt, protože bude opět jíst nezdravě, uvedl.

-čtk-