Nová technologie by měla být naděje pro pacienty se středně závažnou až těžkou apnoe, u kterých nezabírají standardní metody léčby. Foto: Inspire

Nový přístroj umí díky neurostimulaci vrátit klidný spánek pacientům s těžkou apnoe

Problémy se spánkem trápí skoro třetinu lidí. Víc než 20 procent mužů a téměř deset procent žen přitom trpí syndromem spánkové apnoe, kdy dochází k dechovým pauzám a pacient se v důsledku nedostatečného okysličení organizmu budí. V těžších případech, kdy nestačí režimová opatření, pomáhají pacientům s dýcháním v noci přístroje nebo přichází na řadu operace. Někdy ale ani to nepomůže – a právě pro tyto pacienty máme dobrou zprávu. Pomoci jim totiž nově může zařízení Inspire, které se podobně jako kardiostimulátor implantuje do hrudníku, aby následně pomocí neurostimulace zajistilo klidný spánek. Technologie Inspire dokonce zaujala natolik, že byla nominována mezi TOP10 medicínských inovací pro letošní rok.

 

Lapání po dechu, chrápání, časté buzení, únava přes den… Spánková apnoe dokáže těm, kdo jí trpí, ošklivě kazit život. „Dlouhodobá data ukazují, že spánková apnoe, zvláště pak závažná, je spojována s celou sérií běžných zdravotních problémů – vysokým tlakem, diabetem, zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice a někdy i dřívějším úmrtím. Spánková apnoe a špatný spánek pak souvisejí se změnami nálad, ospalostí během dne, zvýšeným rizikem úrazu na pracovišti a sníženou pracovní výkonností. V případě, že se problém neléčí, se také signifikantně zvyšuje riziko nehody v motorovém vozidle,“ říká podle Vanderbilt University Reporter docent ORL David Kent z tennessijské Vanderbilt University.

Některým pacientům ovšem příliš nepomohou ani CPAP přístroje, které vytvářejí trvalý tlak na dýchací cesty. Své o tom ví i pacientka Kathy Mitchellová, která zařízení zkoušela více než rok. „Když si ho nasadíte, musíte se ujistit, že dobře těsní. Má udělat takový ten přisávací zvuk. Měla jsem pocit, že mi odpadla část obličeje, a navíc jsem ráno necítila žádný rozdíl,“ popsala pro WTHR Mitchellová. Aby toho nebylo málo, přístroj rušil ve spánku i jejího partnera. Podobnou zkušenost má i řada dalších, takže až 40 procent pacientů odmítá masky používat.

Dnes je ale Kathy Mitchellová jedním z 2500 pacientů na světě, kteří užívají novou technologii Inspire. V čem spočívá? Přístroj schválený FDA má dvě části – jedna je implantována v hrudníku, kde monitoruje dech a rozpozná, pokud se dýchání zpomaluje. Druhá stimuluje podjazykový nerv, který má na starosti pohyb jazyka, takže pacient vysune jazyk dopředu. Tento pohyb uvolňuje dýchací cesty a odstraňuje překážku, která způsobuje špatný spánek.

Implantace probíhá miniinvazivně třemi malými řezy na krku, hrudníku a boku pacienta. „Zotavení po operaci se zdá být pro pacienty mnohem snazší než po některých jiných operacích, které provádíme kvůli spánkové apnoe. Většina lidí je zpátky v běžném životě do dvou týdnů,“ konstatuje David Kent.

Koncept je natolik nový, že ho Clevelandská klinika označila za jednu z TOP 10 inovací letošního roku.

Studie ukazuje na dlouhodobý efekt

Výsledky prokázala také klinická studie, která trvala od roku 2010 a zapojilo se do ní 22 center USA a Evropě. První data byla zveřejněna v roce 2014 v New England Journal of Medicine a ukázala, že se u pacientů signifikantně snížil počet apnoických pauz a ve výsledku se zlepšila kvalita jejich života. Výskyt závažných nežádoucích účinků byl méně než dvě procenta, zlepšení se dostavilo u 68 procent pacientů.

Nová dlouhodobá studie pak ukazuje, že efekt přetrvává i po třech letech. Celkem tak dochází k 78 procentní redukci apnoických pauz, 80 procentnímu snížení počtu událostí, při kterých dochází k desaturaci kyslíkem, a také k potlačení chrápání. Pacienti jsou k léčbě adherentní, mizí u nich denní ospalost a vrací se standardní kvalita života. Přístroj by přitom měl zajistit šest až sedm hodin spánku, což je dvojnásobná doba, než obvykle pacienti spali na CPAP přístroji.

Výsledky potvrzuje i Kathy Mitchellová. „Stimuluje to váš jazyk, takže se vysune – skoro jako u ještěra,“ říká Mitchellová. „Pro mě to byla záchrana. Cítím se teď mnohem lépe,“ dodává.

Automatická stimulace, o níž pacienti ani neví

Novinku si chválí i lékaři. „Když jsem měla tu čest u prvního pacienta, opravdu jsem se bála, protože jsem si myslela, že pacienta bude bolet, když zařízení poprvé zapnu – ale ono to nebolí,“ říká Shalini Manchandová z kliniky spánkové medicíny při Indianské univerzitě. „Pacienti jen říkají, že je to legrační pocit. To je vše,“ dodává lékařka, která oceňuje, že může zařízení synchronizovat, kontrolovat dodržování léčby i spánek pacienta. „Myslím, že je to pro naše pacienty velká věc,“ konstatuje.

Zařízení se ovládá na dálku – než jde pacient do postele, zapne ovladač a přiloží si ho krátce na hruď, aby se zařízení synchronizovala. Během spánku jsou pak dýchací cesty automaticky stimulovány, přičemž stimulace nervu vyvolává bezděčný pohyb, takže uživatelům nezpůsobuje žádný diskomfort.

K tomu, aby pacienti mohli zařízení využívat, ale musí splňovat některá kritéria. Jejich spánková apnoe musí být středně závažná až těžká, už neúspěšně vyzkoušeli CPAP přístroj, mají BMI méně než 32 a je jim více než 22 let.

Zařízení se umístilo na druhé příčce žebříčku TOP 10 inovací pro letošní rok:

-mk-