Správní rada VZP včera schválila výroční zprávu za rok 2017 a odměnu pro ředitele Kabátka. Foto: MK

Ředitel Kabátek dostane odměnu 1,2 milionu, 90 procent možného, schválila správní rada VZP

Ředitel největší české zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek dostane odměnu ve výši 1,2 milionu, což je 90 procent z nejvyšší možné částky rovnající se šestinásobku měsíčního platu. Sumu včera odsouhlasila správní rada VZP. Zároveň ovšem jedná i o tom, že pro letošní rok pozmění kritéria tak, aby byla více objektivní a méně založená na dojmologii. Podmínky by se mělo vedení pojišťovny dozvědět do poloviny roku.

 

„Velmi bouřlivým bodem bylo vyhodnocení kritérií hmotné zainteresovanosti ředitele za rok 2017. Kritéria byla splněna s výhradami některých členů. O tom, že odměna bude poskytnuta, nebylo sporu, a nakonec se správní rada po bouřlivé diskusi a určitých dohodách domluvila na tom, že práce ředitele byla velmi dobrá, a ohodnotila ji 90 procenty možné odměny,“ říká šéfka správní rady VZP Věra Adámková (ANO). Původní návrh byl sice na plnou možnou výši, rada ale 100 a 95procentní odměnu neodsouhlasila. Na 90 procent nakonec kývla 16 hlasy (rada má 30 členů, přítomno bylo 29).

K tomuto číslu dospěla správní rada metodou licitace alá arabské tržiště, kdy postupně neprošly návrhy na 100 procent a 95procent. Nebyla bohužel připuštěna ani jedna varianta mnou navrhované strukturované diskuze k vyhodnocení kritérií. Výsledek je za mě ale OK,“ napsal k tomu na Facebooku člen správní rady Zdeněk Hřib (Piráti).

Zdeněk Kabátek by tak měl letos dostat odměnu ve výši kolem 1,2 milionu korun. Loni mu přitom správní rada přiznala odměnu ve výši 1,3 milionu hrubého, v roce předešlém pak 800 tisíc čistého. Maximální částka, kterou může ředitel dostat, dosahuje výše šesti platů, tedy dohromady 1,35 milionu.

Co správní rada včera řediteli Kabátkovi vytýkala? „Co se týče pohledávek, je VZP dle náhledu správní rady velmi hodná – to je tedy třeba zlepšit,“ přibližuje Adámková. „Nechtěl jsem hlasovat pro 100 procent, zejména kvůli sporům o úhradu konopí a některé nákladné léčby. Dále nebyl vyčerpán fond prevence, byť to bylo určitým způsobem zdůvodněno,“ zdůvodnil na Facebooku Hřib.

Už loni se ovšem rozhořela diskuse ohledně toho, jak by měla být kritéria ohodnocení práce ředitele stanovena, a povedlo se je schválit až na třetím zasedání. „Po dvouměsíční diskusi jsem předložil návrh na způsob odměny ředitele a jeho kritéria. Nemohl jsem na jedné straně přijmout matematický model, který chtěli někteří členové správní rady, na druhé straně ani verbální hodnocení. Nakonec jsme se dohodli na čtyřech úrovních a správní rada můj návrh s jednou úpravou odhlasovala. Nazývám to umění možného,“ uvedl loni v květnu tehdejší šéf správní rady Jiří Běhounek (ČSSD).

Co se týče kritérií hmotné zainteresovanosti pro rok 2018, mělo by opět dojít k určitým změnám. „Jak se mění společnost, technologické možnosti a tak dále, VZP všechny tyto věci v českém zdravotnictví flexibilně reflektuje. Kritéria přitom budou ještě dodiskutována na květnové schůzi správní rady VZP tak, aby s nimi bylo seznámeno vedení do první půlky roku 2018. Pokud by byla známa později, nebylo by možno podle nich hodnocení provádět z titulu nedostatku času a ne úplně dobrých interpersonálních podmínek,“ dodává Adámková. V tuto chvíli už jsou některé změny na stole, zatím ovšem ve fázi připomínkování. Měly by přitom podle předsedkyně správní rady přinést větší objektivitu tak, aby hodnocení nebylo založeno na dojmologii. Kritéria hmotné zainteresovanosti pro rok 2019 pak budou v plném znění dopracována do konce tohoto roku.

Smlouvy prozkoumá externí právní audit

Správní rada včera přistoupila ještě k jednomu kroku. „V průběhu let se vytýká vedení VZP mnoho věcí, za které nemůže – nebo se domníváme, že za ně nemůže. Správní rada se proto domluvila na tom, že zahájíme určité přípravy k provedení externího právního auditu na některé smlouvy, protože právní svět nezná selský rozum a je třeba naše klienty ochránit,“ poukazuje Věra Adámková.

Spolu s dozorčí radou včera také správní rada projednávala výroční zprávu za rok 2017, kterou nakonec po sérii dotazů na ředitele Kabátka schválila. „Nevznikl žádný problém na textu návrhu a zpráva byla přijata v podobě, v jaké byla předložena – tedy schválena všemi hlasy,“ uvádí místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda (ODS).

A jak si pojišťovna aktuálně vede? Ke konci března byl zůstatek na běžném účtu 6,3 miliardy. Zůstatek základního fondu zdravotního pojištění činí 2,1 miliardy, přičemž zdravotně pojistný plán počítal s půl miliardou. „Jsme si vědomi, že je to díky kvalitní ekonomice a růstu výběru pojistného,“ konstatuje místopředseda správní rady Jiří Běhounek.

Výběr pojistného činil za první čtvrtrok 24,7 procenta zdravotně-pojistného plánu na letošek, přerozdělení bylo 26,7 procenta a výdaje dosáhly 24,2 procenta oproti plánu. Provozní fond byl dosud čerpán ze 17,3 procenta, fond reprodukce majetku ze dvou procent s ohledem na nákup IT, z fondu prevence pak zatím bylo využito 13,6 procenta a ze sociálního fondu 22,9 procenta. „Hospodaření za první čtvrtletí hodnotíme jako vynikající a věříme, že to tak zůstane i v dalších třech čtvrtletích roku 2018,“ dodává Běhounek.

-mk-