Trh s léčivými přípravky v roce 2017 překročil 70 miliard korun

 

Dobrá zpráva o trhu a jeho vývoji v roce 2017 je, že roste, a to jak v počtu prodaných balení tak i v penězích. Je to ale dobrá zpráva zejména pro výrobce a dodavatele, a to ještě, jak je vidět podle složení TOP 20, zejména pro výrobce přípravků, které jsme si zvykli označovat jako centrové. Celkový nárůst trhu v penězích má hodnotu 6 procent a je jednoznačně tlačen právě touto skupinou léčiv. Na tomto vývoji je třeba vyzdvihnout, že celkový objem trhu včetně paralelního obchodu přesáhl 70 miliard korun, což se stalo naposled před deseti lety. Po roce 2008, velmi pravděpodobně působením regulačních mechanismů, objem trhu poklesl pod 60 miliard korun a trvalo mu to 5 let, než se dostal stabilně nad tuto hodnotu. Regulátor vývoj posledních deseti let samozřejmě vidí jinak a už si brousí zuby…               

 

Zajímavé jsou pohyby ve skupině TOP 20 ve finančním objemu, bývalí favorité ztrácejí dech nebo ze skupiny zcela vypadávají, objevují se nové hvězdy a to z obou stájí, jak z té originální tak i z té similární. Obzvláště viditelný pád zažil dlouholetý leader skupiny, dokonce spadl i pod svého „similára“, a stejně zajímavé je to i v případě paralelního obchodu, ale o tom jindy. Střed tabulky při pohledu prismatem roku 2017 dává jasný obrázek, kdo v roce 2016 směřoval nahoru a kdo dolů. Čest budiž velké „klasice žánru“ přípravku Detralex.

TOP 20 léčivých přípravků podle finančního objemu

 

Pokud jde o TOP 20 v počtu balení, tady se o žádná překvapení nejedná, tleskáme návratu Framykoinu do TOP 20, který je jasným důkazem toho, že stará láska prostě nerezaví, i když si dá pár měsíců na trhu pauzu.

TOP 20 léčivých přípravků podle počtu balení

TOP 5 v každé ze skupin ilustruje, že i na předních pozicích se dá růst dvojciferně a že celkový nárůst trhu o 6 resp. 4 procenta má reálný základ.

Jiří Stránský        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.