Aplikace přípravku Humira pacientem s revmatickou artritidou. Tento přípravek je jedním z nejprodávanějších léků na předpis na světě. Na tržbách AbbVie se podílí téměř ze dvou třetin. Foto: Youtube, Humira injection for Arthritis

Týden ve farmabyznysu: Shire rostou prodeje, AbbVie táhne Humira

Shire překonala ve druhém čtvrtletí odhady trhu, Abbvie letí prodeje vzhůru díky Humiře a v Austrálii je na prodej provozovatel nemocniční sítě. Zájem o něj má konsorcium investičních fondů.

 

Farmaceutická skupina Shire se sídlem v irském Dublinu předčila svými prodeji za první letošní kvartál očekávání trhu. Prodeje léků se meziročně zvýšily o sedm procent na 3,6 miliardy dolarů (bezmála 76 miliard korun). Velkou zásluhu na tom mají imunoterapeutické produkty. Celkové tržby Shire pak meziročně vzrostly o pět procent a dosáhly 3,8 miliardy dolarů (80 miliard korun). Tržní konsensus analytiků byl přitom o sto milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) horší.

Námluvy s Takedou pokračují

„Shire má za sebou skvělý start do letošního roku. Začínají se vyplácet naše minulé kroky, kdy jsme se snažili optimalizovat portfolio našich produktů, snížit zadlužení nebo posílit náš inovační potenciál,“ řekl v tiskovém prohlášení výkonný ředitel Shire Flemming Ornskov.

Z pohledu jednotlivých segmentů zaznamenaly největší zvýšení tržby z prodeje léků na vzácné choroby, které přidaly celou desetinu na 2,7 miliardy dolarů (57 miliard korun). Naproti tomu neurologické léky zaznamenaly dvouprocentní pokles tržeb na necelých 920 milionů dolarů (19,3 miliardy korun). Možná se tak urychlí v lednu zveřejněné plány na oddělení divize neurologických léků od divize léků na vzácné choroby.

Pro celý letošní rok analytici očekávají tržby Shire v rozmezí 15,4 a 15,9 miliardy dolarů (325 až 335 miliard korun). Přitom ještě na přelomu loňského a letošního roku se odhady pohybovali mezi 14,9 a 15,3 miliardami dolarů. Do roku 2020 chce Shire prolomit hranici 18 miliard dolarů (380 miliard korun) ročního obratu. Očekávání zisku na jednu akci se stále pohybuje mezi 14,90 a 15,50 dolary (314,4 až 327 korun).

Ornskov rovněž připomněl nedávné rozhodnutí o prodeji onkologické divize Shire za 2,4 miliardy dolarů (50,6 miliardy korun). Shire také před pár dny dostala novou nabídku od japonské Takedy na převzetí za 64 miliard dolarů (1,35 bilionu korun). Ornskov rovněž odmítl komentovat, zda bude vedení Shire akcionářům doporučovat tuto nabídku přijmout. Obě strany se prý dohodly, že závazné rozhodnutí bude známo po 8. květnu tohoto roku. Pokud by na transakci došlo, jednalo by se o největší akvizici za několik posledních let.

AbbVie má Mavyret a Humiru

Podobně úspěšné první tři měsíce letošního roku zaznamenala americká farmaceutická skupina AbbVie. I její tržby a provozní zisk překonaly očekávání trhu. Tahounem celé skupiny byly prodeje léků proti hepatitidě typu C, které téměř dvojnásobně předčily předpovědi analytiků. Za první letošní kvartál se jich prodalo za 919 milionů dolarů (19,4 miliardy korun).

Na růstu tržeb se nejvíce podepsal Mavyret, nově schválený lék proti nejnebezpečnějšímu typu žloutenky. AbbVie díky němu očekává, že tržby z celé divize léků proti hepatitidě typu C dosáhnou letos 3,5 miliardy dolarů (bezmála 74 miliard korun). Kontrastem je pak výsledek společnosti Bristol-Myers Squibb, jejíž „žloutenková divize“ vykázala tržby ve výši jen tří milionů dolarů (63,3 milionů korun).

„Máme produkt, který nám zajistí konkurenceschopnost i v příštím období, stejně jako skutečnost, že zůstaneme lídrem trhu,“ řekl agentuře Reuters Rick Gonzalez, výkonný ředitel AbbVie. „Jsme přesvědčeni, že máme správné a účinné nástroje k tomu, abychom byli dlouhodobě efektivní,“ dodal s poukázáním na Mavyret.

Vedle léků proti žloutence se však dařilo i Humiře, přípravku proti revmatické artritidě, který je jedním z nejprodávanějších léků na předpis na světě. Na tržbách AbbVie se podílí téměř ze dvou třetin. Její prodeje za první kvartál letošního roku vzrostly o dvacet procent na 4,71 miliardy dolarů (bezmála 100 miliard korun).

Australské nemocnice změní majitele

Také u protinožců je na zdravotnickém trhu živo. Největší australský provozovatel zdravotnických zařízení Healthscope možná změní majitele. Ve čtvrtek totiž přišla nabídka na jeho převzetí za 3,1 miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). O síť 45 nemocnic má podle listu Financial Times zájem konsorcium soukromých investorů, v jehož čele stojí BGH Capital Fund.

Vedle BGH o koupi stojí také AustralianSuper a Carob Investment Private Limmited. Pro AustralianSuper by to znamenalo rozšíření 14procentního podílu, který už v Healthscope vlastní. Zájemci za Healthscope prý nabízejí 1,79 dolarů za akcii, což představuje zhruba 16procentní prémii pro současné majitele Healthscope v porovnání s aktuální cenou akcií na finančních trzích. Akcie na informaci adekvátně zareagovaly a jejich kurs se vydal směrem vzhůru.

Petr Musil