FN Ostrava má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44.966 pacientů a provedla 611.853 ambulantních vyšetření. Foto: FN Ostrava

Ve výběrovém řízení na ředitele FNO uspěl Machytka i Havrlant

Ve výběrovém řízení na ředitele Fakultní nemocnice Ostrava uspěli dva kandidáti. Kromě lékaře Evžena Machytky, který byl v únoru dočasně pověřen vedením nemocnice, ještě lékař Jiří Havrlant, kterého podporuje Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Výsledek konkurzu ČTK potvrdily nezávislé důvěryhodné zdroje.

 

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová nechtěla výsledky výběrového řízení komentovat. „V tuto chvíli odborná výběrová komise finalizuje závěry výběrového řízení, které budou následně předány panu ministrovi. Očekáváme, že se tak stane do týdne,“ řekla Štěpanyová ČTK.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v únoru odvolal tehdejšího ředitele a někdejšího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Vytýkal mu manažerské selhání vedoucí k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku i střet zájmů.

„Výsledek je na volbě ministra zdravotnictví. Očekáváme volbu, která povede ke stabilizaci nemocnice. Ke jménům se konkrétně vyjadřovat nemůžeme,“ řekla dnes ČTK předsedkyně Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR FNO Zuzana Sargová. Minulý týden uvedla, že z diskusí se zaměstnanci vyplynulo, že by ve funkci ředitele přivítali Havrlanta.

Obdobně hovořil i rektor univerzity Jan Lata. „Nepochybuji o tom, že pan ministr vybere ze dvou možných kandidátů toho, který má větší kompetence k řízení fakultní nemocnice a který bude schopen uklidnit nynější turbulentní situaci ve fakultní nemocnici a vyřešit nynější nedobré vztahy s Lékařskou fakultou. Také, že zohlední jednoznačný názor Moravskoslezského kraje, města Ostravy i Ostravské univerzity,“ řekl Lata.

Do výběrového řízení se podle dostupných informací přihlásilo šest uchazečů. Dnes jich podle informací ČTK před výběrovou komisi, která měla 21 členů, předstoupilo pět. Machytka a Havrlant získali stejný počet hlasů, oba po devíti. Ministerstvo původně předpokládalo, že by se nový ředitel mohl ujmout své funkce v květnu. Požadovalo, aby měl vysokoškolské vzdělání a minimálně pětiletou zkušenost s vedením a řízením zaměstnanců a také zkušenosti v řízení a ekonomice zdravotnictví. Uchazeči museli rovněž předložit návrh koncepce řízení nemocnice.

Po odvolání Němečka byl dočasně pověřen vedením nemocnice Machytka. S jeho příchodem se do nemocnice vrátil někdejší přednosta Chirurgické kliniky a bývalý děkan Lékařské fakulty Pavel Zonča. Z funkce děkana byl na podzim 2016 prý za dramatických okolností odvolán a s univerzitou je ve sporu. Bezprostředně po obměně ředitelů z Chirurgické kliniky odešel tehdejší oblíbený přednosta Igor Penka, dočasně jej nahradil Vladimír Richter. Situaci na chirurgii odbory v minulosti označily za nejproblematičtější. O narušených vztazích mezi nemocnicí a univerzitou opakovaně mluvilo vedení Lékařské fakulty i univerzity. Dění ve fakultní nemocnici je častým tématem médií. Objevily se například informace o rušičkách odposlechu v kanceláři ředitele nebo nepovolené léčbě onkovakcínami, kterou prošetřuje policie.

Nemocnice má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44.966 pacientů a provedla 611.853 ambulantních vyšetření.

-čtk-