Británie bojuje s nedostatkem praktiků. Někteří odcházejí od předčasného důchodu, další jsou zavaleni stoupajícími nároky a jiní se perou s financováním postiženým vládními škrty. Foto: media.defense.gov

V Británii ubývají praktici, přes milion pacientů si v posledních letech muselo najít nového lékaře

Některé české venkovské regiony trápí nedostatek praktiků (o těch dětských to platí dvojnásob). Jak se ale ukazuje, nejsme v tom sami. Ještě mnohem urgentněji teď řeší problém Velká Británie, které v minulém roce ubylo sedmkrát víc praktiků než před pěti lety. Výsledkem je více než milion pacientů, kteří si musejí hledat nového lékaře, nezřídka v místě, které je pro ně pěkně z ruky. NHS chce proto obrátit dosavadní trend, který praktiky zanedbával, a bude proto do roku 2021 posílat každý rok do segmentu 2,4 miliardy liber navíc.

 

Více než milion pacientů v Británii byl nucen najít si nového praktika poté, co sedmkrát narostl počet zavíraných praxí. Během posledních pěti let totiž skončilo 445 praxí, a to včetně některých, které se rozvinuly do „superordinací“. Jen v loňském roce jich bylo 134, což je sedmkrát víc než v roce 2013, kdy skončilo 18 praxí. Průzkum časopisu Pulse tak přišel s odhadem, že za tu dobu ztratilo svého praktika 1,3 milionu pacientů, jen loni jich bylo 460 tisíc. Podle lékařů se přitom šířící se nedostatek praktiků stává časovanou bombou.

Problém ale rozhodně není žádnou novinkou – už v roce 2015 ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo plán na zvýšení pracovních sil o pět tisíc do roku 2020. Zatím byl ale trend přesně opačný – počty naopak o tisíc klesly. K propadu dochází i navzdory tomu, že každý nový praktik dostane do začátku 20 tisíc liber.

Jaký jsou důvody strmě rostoucího počtu odcházejících lékařů? Patří mezi ně problematický nábor zdravotníků a financování, kdy některé praxe výrazně postihly škrty způsobené vládními reformami. Vedle toho praktici stárnou, a olej do ohně přililo také vládní opatření týkající se snížení limitu, do kterého není nutno danit úspory na penzi. Tento krok tak přiměl řadu doktorů, aby odešli do předčasného důchodu. V roce 2012 totiž byla totiž snížena maximální částka, kterou si lidé mohou našetřit na důchod, aniž by ji museli danit, z 1,8 milionu liber na milion liber. Výsledek je, že zatímco v letech 2011/2012 bylo méně než 60 let 33 procentům praktiků odcházejících do důchodu, v letech 2016/2017 to bylo 62 procent. Kvůli snížení limitu tak do předčasného důchodu odešlo kolem 3500 praktiků. Průměrný věk odchodu do důchodu se zároveň snížil o dva roky na 58,5 roku.

K dřívějším odchodům do důchodu přitom dochází proto, že už lékaři dosáhli maximální možné částky před zdaněním, což se při dennodenním stresu stalo poslední kapkou. „Dosáhl jsem celoživotních úspor. Měl jsem vysoký krevní tlak, který byl jistě způsoben stresem… To se přidalo k faktu, že jsem neměl dojem, že dokážeme pacientům poskytovat bezpečné služby,“ vysvětluje podle The Telegraph Michael Crow, který ukončil praxi v Surrey v 55 letech.

Podobně to vidí i další lékaři, kteří čelí rostoucímu tlaku – stoupajícímu počtu pacientů a prodlužujícím se čekacím dobám. Například v Plymouhu, kde v posledních třech letech skončilo pět praxí, si lékaři stěžují na to, že spí čtyři hodiny denně, protože v noci dohánějí práci, kterou nestihli přes den. V yorshireském Bridlingtonu tak všech šest praxí přestalo nabírat nové pacienty kvůli nedostatku zdravotníků. Čísla přitom ukazují, že nejvíce praxí se zavírá na venkově a v pobřežních oblastech – například ve východosussexkém Brigtonu zavřelo v posledních třech letech devět ordinací.

Nedostupnost praktiků zvedne náklady na péči v nemocnicích

„Jsme opravdu znepokojeni, úbytek služeb v komunitě je zvlášť zatěžující pro starší lidi. Ohrožuje to také udržitelnost Národní zdravotní služby, protože pacienti, kteří nemají přístup k péči v místě bydliště, skončí s větší pravděpodobností na pohotovosti,“ zdůrazňuje Richard Vautrey, předseda výboru praktiků Britské lékařské asociace. Vedle toho praktici přispívají k včasnému záchytu nemocí, předepisují pacientům léky a podporují prevenci, čímž snižují využívání nákladné péče v nemocnicích. Během obnovování smluv s praktiky v letech 2014 a 2015 proto ministr zdravotnictví Jeremy Hunt nařídil, že nejprve lidé přes 75 let a následně všichni Angličani musí mít svého praktika odpovědného za péči o ně. Navzdory tomu ale mezi lety 2012 a 2017 kontinuita péče poklesla o 27,5 procenta.

Podobné obavy ohledně horší dostupnosti péče mají i další odborníci. „Situace je velmi děsivá pro starší lidi. Pacienti jsou zoufalí a nevědí, kam se obrátit,“ uvádí Joyce Robinsová z organizace Patient Concern. Podle ní tak má řada pacientů problém vůbec lékaře navštívit, zatímco další čelí dlouhým objednacím lhůtám.

Mnozí lékaři také poukazují na to, že senioři musí nezřídka za novým lékařem dojíždět na dlouhé vzdálenosti. „Pro ty, kdo žijí v izolovaných oblastech, může cesta k nejbližšímu praktikovi znamenat dlouhé cestování, což je obzvláště problém pro ty, kdo nemohou řídit a jsou odkázáni na veřejnou dopravu,“ poukazuje Helen Stokes-Lampardová, předsedkyně Královské akademie praktických lékařů.

Pomůže další finanční podpora v problematických oblastech?

Praktici už jsou frustrovaní z toho, že navzdory slibům dochází ke změnám velmi pomalu. Národní zdravotní služba se ale teď dušuje, že věci naberou nový kurz. „Více než tři tisíce praxí dostalo zvláštní podporu díky investici e výši 27 milionů liber v uplynulých dvou letech a v plánu je pomoci stovkám dalších i tento rok. NHS Anglie začíná otáčet historické podfinancování každoročním přidáním 2,4 miliardy liber všeobecnému lékařství až do roku 2021, což reálně znamená 14procnetní nárůst,“ uvádí Národní zdravotní služba (NHS).

Tento týden navíc NHS oznámila desetimilionovou podporu na udržení a získávání praktiků. Finance mají být rozděleny na dvě části: sedm milionů půjde na udržení místních praktiků, tři miliony pak budou rozděleny mezi sedm oblastí Anglie, které se získáváním praktiků zápasí nejvíce. Sedmimilionový fond by měl směřovat na podporu nově kvalifikovaných praktiků a těch, kdo jsou v oboru méně než pět let, dále k lékařům, kteří vážně zvažují odchod nebo chtějí změnit své ordinační hodiny, a do třetice by z něj měly jít finance na praktiky již nevykonávající praxi v rámci NHS v Anglii, ale stále jsou na národním seznamu praktikujících lékařů. Peníze by měly do regionů dorazit do konce července.

-mk-