Podle Ústavního soudu lze důkazní břemeno "obrátit", tedy netrvat na tom, aby příčinnou souvislost mezi pochybením a škodou dokládal žalobce, v tomto případě rodina. Foto. ÚS

Chlapec dostal u Ústavního soudu novou šanci na odškodnění za poškození při porodu

Chlapec se zdravím poškozeným při těžkém porodu získal u Ústavního soudu (ÚS) novou šanci na odškodnění. Justice musí znovu řešit žalobu, která směřuje proti Zdravotnické záchranné službě kraje a Nemocnici Boskovice, odkud matku ve vážném stavu poslali do Fakultní nemocnice Brno, kde teprve provedli císařský řez.

 

Advokát Viktor Pak doufá, že včerejší nález pomůže rodině k úspěchu ve sporu, na jehož výsledek se čeká také v soudním řízení o další žalobě. Naopak právní zástupci nemocnice a záchranky předpokládají, že i nyní postup zdravotníků obhájí jako přiměřený.

Chlapec zastoupený matkou se prostřednictvím civilní žaloby domáhal jednorázového odškodnění bolesti a snížení společenského uplatnění ve výši 198.000 korun. Má celoživotní následky plynoucí z nedostatku kyslíku před porodem, který se odehrál v lednu 2009.

Sanitka převezla matku nejprve do Boskovic, tam ale neměl lékař čas kvůli jinému zákroku, a tak následoval další převoz do Fakultní nemocnice Brno. Podle žaloby záchranka i boskovická nemocnice chybovaly a neposkytly matce a dítěti náležitou péči.

Podle Paka záchranka vezla matku do nemocnice, jež její stav nebyla schopná vyřešit. „Rodička byla transportována do nejbližšího zdrav zařízení, které nepochybně bylo schopné tu péči zvládnout,“ oponoval advokát záchranky Lukáš Prudil.

Další pochybení podle žaloby spočívalo v tom, že nemocnice řádně nevedla zdravotnickou dokumentaci. Ztratil se záznam z kardiotokografie, kterou v Boskovicích provedli jako jediné vyšetření rodičky. Jde o přístrojové monitorování srdeční činnosti plodu a děložních kontrakcí. Právní zástupce nemocnice Pavel Svoboda ztrátu dokumentace připustil, avšak podle něj to samo o sobě neznamená, že nemocnice poškodila zdraví chlapce.

Justice původně žalobu zamítla právě kvůli tomu, že chybí důkazy o přímé souvislosti mezi údajným protiprávním jednáním boskovické nemocnice a škodou na zdraví. Podle zrušeného verdiktu tak rodina takzvaně neunesla důkazní břemeno. Podle ÚS sice obecně platí, že protiprávní jednání, vznik škody a existenci příčinné souvislosti musí dokládat a prokazovat žalobce, ve výjimečných případech se ale obecné pravidlo důkazního břemene může ocitnout v rozporu s principy spravedlivého procesu.

„Tak tomu je například v tzv. medicínských sporech, v nichž na jedné straně stojí pacient, tvrdící, že mu protiprávním jednáním poskytovatele zdravotních služeb vznikla újma, a na straně druhé stojí poskytovatel zdravotních služeb, který porušil svou povinnost vést řádně zdravotnickou dokumentaci pacienta,“ rozhodl ÚS. Důkazní břemeno lze pak podle soudu „obrátit“, tedy netrvat na tom, aby příčinnou souvislost mezi pochybením a škodou dokládal žalobce, v tomto případě rodina.

Kauza se tak vrátí k obecným soudům, ÚS zrušil dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu a jeden rozsudek odvolacího Krajského soudu v Brně. Dnešní nález ale podle ÚS nepředjímá výsledek sporu.

„Přenesení důkazního břemene na žalovanou stranu nám samozřejmě důkazní situaci usnadní,“ uvedl Pak. „Já si myslím, že i přesto, že tady bude ta komplikace, tak se povede znaleckými posudky prokázat, že k tomu poškození zdraví došlo bez ohledu na to, co se dělo na straně Nemocnice Boskovice,“ reagoval Svoboda.

„Důkazní břemeno ustojíme, v rámci dnešního jednání bylo primárně konstatováno pochybení boskovické nemocnice a vyjádření se tedy netýkalo Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Pokud jde o naši zdravotnickou dokumentaci, máme ji zcela v pořádku, což ostatně potvrdil svým rozhodnutím i Nejvyšší soud ČR,“ uvedl Milan Klusák, ředitel jihomoravské záchranky.

Sanitka podle něj krvácející pacientku ve 30. týdnu těhotenství transportovala do nejbližšího zdravotnického zařízení. Nemocnice Boskovice pacientku přijala a až po vyhodnocení jejího stavu požádala o sekundární transport do Brna.

-čtk-