Laboratoř je vybavena plastinovanými lidskými těly a skutečnými lidskými orgány, které poskytují výrazně lepší možnosti názorné výuky anatomie. Foto: Fakulta biomedicínského inženýrství/ koláž ZD

Fakulta biomedicínského inženýrství otevřela v Kladně laboratoř s plastinovanými těly

Plastinovaná lidská těla a do budoucna zřejmě i virtuální pitevní stůl nabídne nová laboratoř anatomických modelů v Kladně. Dnes ji otevřela kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT). Podle školy je to v České republice ojedinělé pracoviště. Bude sloužit k profesní přípravě studentů biomedicínských, zdravotnických a bezpečnostních studijních oborů, sdělila ČTK mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

 

Laboratoř je vybavena plastinovanými lidskými těly a skutečnými lidskými orgány, které poskytují výrazně lepší možnosti názorné výuky anatomie. Při plastinaci jsou tělní tekutiny nahrazeny silikonem. Podle Vondrákové se jedná o průlomovou technologii, kterou v roce 1977 vyvinul německý anatom Günther von Hagens. Stejná metoda byla využita třeba pro přípravu těl na výstavu Body the Exhibition. Nové možnosti vznikají také díky spojení s aplikovanými technologiemi virtuální reality.

„V brzké době bychom například rádi získali virtuální pitevní stůl, jaký nemá v Evropě obdoby. Jde o obří tablet, na němž díky elektronickému skalpelu můžeme provádět virtuální řezy a následnou preparaci na virtuálním lidském těle,“ uvedl děkan FBMI Ivan Dylevský. Didaktické pomůcky by podle něj díky virtuální realitě mohly brzy nahradit konzervativní způsoby výuky a přispět k jejímu dalšímu zkvalitnění.

Fakulta biomedicínského inženýrství je druhou nejmladší fakultou ČVUT a jedinou veřejnou vysokou školou ve Středočeském kraji. Byla založena v roce 2005 transformací Ústavu biomedicínského inženýrství. V bakalářském, magisterském a doktorském programu ji navštěvuje téměř 2000 studentů.

-čtk-