Zařízení OrCam Technologies má podobu 7,5 centimetru dlouhé tyčinky, kterou lze připnout z boku na brýle. Rozliší obraz, čte text a podává nositeli další důležité informace. Foto: www.orcam.com

Izraelská firma představila českou verzi zařízení pro nevidomé

Českou verzi zařízení, které nevidomým částečně nahrazuje zrak, představila včera izraelská firma OrCam Technologies na pražské konferenci při Týdnu inovací. Zařízení má podobu 7,5 centimetru dlouhé tyčinky, kterou lze připnout z boku na brýle. Rozliší obraz, čte text a podává nositeli další důležité informace. Dosud bylo k dispozici v několika světových jazycích, česká verze je novinkou.

 

Podle Eliava Rodmana z OrCam Technologies dokáže zařízení MyEye pomoci lidem s poruchou zraku s každodenními těžkostmi, od výběru barevně ladícího oblečení přes rozpoznání tváří známých lidí po čtení novin či nápisů na ulicích a v obchodech. Zařízení uživateli řekne, co má před sebou. Nefunguje stále, aby uživatele neobtěžovalo, ale jen tehdy, když člověk ukáže prstem před sebe. Při posouvání prstu po řádku čte text.

„Je přínosem i pro lidi s dyslexií, afázií nebo pro studenty, lékaře či právníky, kteří musí denně přečíst velké množství textu,“ řekl Rodman. Zařízení také upozorní například na to, že text ještě pokračuje, nebo že následuje obrázek.

Prvním jazykem, který firma použila, byla zhruba před dvěma lety angličtina. Loni k ní přibyly další jazyky. Výrobek se nejvíce prodává v USA a také v Latinské Americe. V současné době je jeho cena vysoká, pohybuje se kolem 5000 eur (127.500 Kč). Výrobce jedná se zdravotními pojišťovnami, zda by některým lidem na zařízení přispěly. Jak uvedl Rodman, například v Kalifornii mají lidé s poruchou vidění výrobek hrazený, pokud jim umožní udržet si zaměstnání.

Mezinárodní konference o nových technologiích a umělé inteligenci je součástí Týdne inovací, který dnes začal v budově Fórum Karlín. Pořádá ho European Leadership and Academic Institute (ELAI).

-čtk-