U svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci, při které implantovali pacientovi umělou lopatku včetně ramenního kloubu. Postříbřená lopatka z titanu byla vyrobená třiadvacetiletému muži na míru pomocí 3D tisku. Foto: FNUSA

Lékaři v Brně voperovali mladíkovi umělou lopatku včetně kloubu

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci, při které implantovali pacientovi umělou lopatku včetně ramenního kloubu. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Postříbřená lopatka z titanu byla vyrobená třiadvacetiletému muži na míru pomocí 3D tisku, o kost přišel loni kvůli nádoru.

 

Lékaři operaci provedli v úterý. „Pacient se zotavuje, po čtyřech týdnech začne s rehabilitací a rozhýbáváním končetiny,“ řekla ČTK Veselá.

Operaci vedl přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš. „Trvala tři hodiny. Byla to složitá operace, navíc v České republice jedinečná. Bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku,“ uvedl Tomáš. „Je z titanu a postříbřená z důvodu minimalizace infekce. Je vyrobena pomocí 3D tisku,“ dodal.

Muži lopatku odstranili před rokem kvůli nádoru. „Jednalo se o levou končetinu s těžkým funkčním omezením a těžkým kosmetickým defektem. Rameno nemělo svoji konturu, funkce ramenního kloubu byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít. Vzhledem k věku pacienta a funkčnímu omezení bylo rozhodnuto o rekonstrukci. Jediným možným způsobem byla náhrada lopatky včetně ramenního kloubu,“ dodala Veselá.

Ředitel nemocnice Martin Pavlík řekl, že svatoanenská ortopedie je specifická tím, že léčí nádorové onemocnění pohybového aparátu. „Tato problematika se řeší v republice pouze u nás a v Praze,“ uvedl Pavlík. Spádovou oblastí pro Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je tak Morava a Část Čech. „Řešíme i vážné případy onkologicky nemocných dětí, protože máme školený personál, vybavení, instrumentária a protetiku. Děti mladší pěti let jezdí ortopedi operovat do dětské nemocnice, především kvůli anestezii, která je u takto malých dětí velmi specifická,“ dodala Veselá.

-čtk-