Ilustračné foto: Flickr

MPSV plánuje přehodnotit výši příspěvků na péči v 2. až 4. stupni

Ministerstvo práce do konce roku připraví vlastní návrh zvýšení příspěvků na péči. Zvednout by se měly nejen lidem s nejtěžším postižením, ale i těm, kteří mají příspěvek druhého a třetího stupně. Se zvýšením nejvyšší dávky počítala senátní novela, kterou včera zamítla vláda v demisi. Ministryně Jaroslava Němcová (ANO) novinářům při příchodu na jednání kabinetu řekla, že změnu chce svázat s úpravou posudkové služby a dalších dávek. Zvýšení nejvyššího příspěvku o 6000 korun by podle ní znamenalo, že by lidé s mírnějším postižením začali žádat o přehodnocení stupně své závislosti na pomoci.

 

Němcová by také chtěla zajistit, aby klienti větší část z příspěvků vydávali za sociální služby. Nyní podle ní část peněz rodiny postižených používají „na sanování svých rozpočtů“. Ministerstvo už v minulosti zvažovalo, že by se proto příspěvek nebo jeho část vyplácela v poukázkách na služby. Tento záměr vítali poskytovatelé péče, odmítala ho ale Národní rada osob se zdravotním postižením. Výdaje na příspěvky se každý rok zvyšují. Letos je na ně v rozpočtu 26 miliard korun.

Pokud vznikne menšinová koaliční vláda hnutí ANO a ČSSD, ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo připadnout sociální demokracii.

Ministerstvo sice dalo k návrhu Senátu kladné stanovisko, podle Němcové se tak ale stalo spíše nedopatřením. S autorem návrhu Vladimírem Plačkem (ČSSD) se Němcová domluvila na spolupráci při úpravě vládního návrhu, uvedla. Po zasedání informovala, že návrh vláda ve Sněmovně nepodpoří. „Připravujeme úpravu celého hodnocení a ohodnocení nejenom čtvrtého, ale i třetího a druhého stupně,“ uvedla Němcová.

Přípravu novely o sociálních službách má ministerstvo práce v legislativním plánu. Podle něj by ji mělo vládě předložit v prosinci, platit by pak měla od června 2019.

Změna by měla být podle Němcové součástí celkové revize dávek, kterou chce ve vládě ministerstvo probrat do konce roku. Upraveny by měly být i dávka na mobilitu. „Pokud je budeme upravovat, budeme je upravovat směrem nahoru. Bude to v návaznosti na reorganizaci posudkové služby,“ uvedla Němcová. Kolik by měli postižení dostat navíc, odmítla upřesnit.

Návrh Senátu počítá se zvýšením příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením na 19.200 korun měsíčně. Přidání má zajistit, aby tito lidé nekončili v ústavech. Zvýšení se podle předkladatele návrhu Plačka bude týkat přibližně 25.000 lidí. Náklady se odhadují na 1,8 miliardy korun ročně. Němcová uvedla, že resort tuto částku v rozpočtu nyní nemá. Rozpočtovými dopady zdůvodnilo svůj nesouhlas i ministerstvo financí, obává se zneužívání.

Příspěvek na péči se vyplácí 11 let. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Od srpna 2016 mají dospělí nárok podle stupně závislosti na 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, děti na 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun.

-čtk-