Nový náměstek MPSV Kahoun působil od roku 2010 jako šéf ČSSZ, křeslo opustil na začátku roku 2016. Foto: ZSF JČU

Novým politickým náměstkem Němcové (ANO) je exšéf ČSSZ Kahoun

Novým politickým náměstkem ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) se stal její poradce Vilém Kahoun. Šéfka resortu to oznámila na jednání sněmovního sociálního výboru. Kahoun, který v minulosti několik let řídil Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), nahradil ve funkci Marii Bílkovou. Ta skončila v úřadu v dubnu.

 

Kahoun v posledních měsících působil jako poradce Němcové. Ve Sněmovně na jednání sociálního výboru vystupoval například při projednávání problémů v lékařské posudkové službě. Někteří členové sněmovního sociálního výboru pak poukazovali na to, že se na nápravě problémů znovu podílejí lidé, kteří je měli vyřešit už v minulosti.

Kahoun vystudoval v 70. letech právo na Univerzitě Karlově. Pracoval pak na krajském národním výboru v jižních Čechách. Od roku 1990 působil v ČSSZ. V roce 2010 ho do čela této instituce dosadil dočasně tehdejší ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Kahoun v roce 2012 funkci opustil. Po čtvrt roce ho do ní znovu jmenovala Drábkova nástupkyně a stranická kolegyně Ludmila Müllerová. Ředitelské křeslo Kahoun opustil na začátku roku 2016. Zažaloval pak ministerstvo práce, které řídila tehdy Michaela Marksová (ČSSD), kvůli výběrovému řízení. Podle něj bylo netransparentní.

Ministerstvo v čele s Marksovou zas loni podalo na Kahouna a jeho někdejšího náměstka z ČSSZ Karla Choda trestní oznámení kvůli privatizaci služebních bytů. Kahoun s Chodem poté podali oznámení na Marksovou kvůli pomluvě a křivému obvinění.

Podle informací z vyjednávání o nové menšinové vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů by ministerstvo práce mělo nejspíš připadnout sociálním demokratům. Političtí náměstci opouštějí úřad s odcházející ministryní či ministrem. Druhým politickým náměstkem Němcové je Oleg Blaško.

Bílková, která v minulosti vedla úřad práce a o níž se po volbách mluvilo jako o možné kandidátce na ministryni, funkci politické náměstkyně Němcové opustila na konci dubna. Vrátila se na ministerstvo financí, kde řídila jeden z rozpočtových odborů.

-čtk-