Loni se záchranáři museli vypořádat například s několika zraněnými po dopravní nehodě, ošetřovali i dospělého a dítě po explozi kanystru s hořlavinou. Nelehký úkol čekal záchranáře i při ošetřování pacientky se závažným úrazem po pádu ze schodů či při řešení nehody traktoru s velkým počtem zraněných. Foto: rallye-rejviz.cz/rallye-rejviz-2017, Otakar Svatek

Na Rallye Rejvíz míří přes 80 týmů záchranářů z celého světa

Profesionální zdravotničtí záchranáři z celé Evropy, ale také z Asie a Severní Ameriky se letos zapojí do mezinárodní soutěže záchranářů s názvem Rallye Rejvíz na Šumpersku. Podle pořadatelů přijede přes 80 týmů ze 14 zemí světa. I letos se budou muset záchranáři připravit na disciplíny z oboru urgentní medicíny. Plnit je budou v denních i nočních etapách, řekl včera ČTK mluvčí závodu Jiří Pavlík. Hlavní část soutěže se odehraje v pátek 25. května v okolí Koutů nad Desnou.

 

„Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde ve světě staly a rozhodčí soutěže se inspirovali vlastní praxí,“ uvedl mluvčí závodu. Rallye připravuje Sportovní klub Rallye Rejvíz, jehož členové jsou zaměstnanci mnoha záchranných služeb z celého světa a mnozí platí ve svém oboru za uznávané odborníky.

Loni se záchranáři museli vypořádat například s několika zraněnými po dopravní nehodě, ošetřovali i dospělého a dítě po explozi kanystru s hořlavinou. Nelehký úkol čekal záchranáře i při ošetřování pacientky se závažným úrazem po pádu ze schodů či při řešení nehody traktoru s velkým počtem zraněných.

Organizátoři soutěže letos očekávají příjezd zdravotnických záchranářů například z Japonska, Kanady, Estonska, Velké Británie, Německa, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Slovenska či Nizozemska. „Soutěžit budou také desítky zdravotníků z celé České republiky,“ doplnil Pavlík. Podotkl, že souběžně s hlavní soutěží se uskuteční i klání pro dvoučlenné prvosledové policejní hlídky, které se bude prolínat v několika úkolech se záchranářskou soutěží. Účastnit by se jich měly tři desítky hlídek.

Závody i letos doplní soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňovou linku 155. Pro studenty českých i slovenských lékařských fakult bude připravena speciální soutěž, díky které si mohou osvojit základní návyky nutné pro práci záchranáře v terénu.

Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala ve velké mezinárodní setkání záchranářů.

-čtk-