V Nemocnici Komárno ošetřují ročně kolem 750 pacientů. Po dokončení všech prací jich díky moderním přístrojům mohou léčit více než dvojnásobek. Foto: Agel

Skupina Agel se na Slovensku rozrůstá. Staví onkologické centrum a nyní zde získala už desátou nemocnici

V Nemocnici Komárno vzniká moderní onkologické centrum, které bude sloužit lidem ze spádové oblasti jižního a středního Slovenska. Ta čítá kolem půl milionů obyvatel.  Centrum buduje skupina Agel, která je největším poskytovatelem zdravotnické péče ve střední Evropě. Na Slovensku působí od roku 2006 a před několika dny se stala strategickým partnerem jubilejní desáté nemocnice.

 

Nelichotivé prvenství

„Komplexní onkologické centrum v Nemocnici Komárno stavíme z vlastních zdrojů. V současnosti probíhá první etapa výstavby, která si vyžádá investice v hodnotě 4 milióny eur. Tato částka zahrnuje také pořízení moderního lineárního urychlovače s CT simulátorem,“ uvedla mluvčí skupiny Agel SK Alžbeta Sivá.

Nemocnice Komárno je ve vlastnictví vyššího územního celku Nitranského kraje a Agel je jejím provozovatelem. Už nyní zde jsou dvě onkologická oddělení – radiační a klinické onkologie. Na jejich základě se nyní buduje moderní onkologické centrum, kde nebude chybět nejmodernější technika.

Záměr vybudovat toto centrum právě v nemocnici Komárno vyšel podle Sivé z lokálních a mezinárodních statistik výskytu, úmrtnosti a prevalence onkologických onemocnění. Podle statistik OECD je totiž Slovensko spolu s Maďarskem na čelních příčkách v úmrtnosti na onkologická onemocnění. „Z regionálního pohledu je nejvíce postižená jihozápadní oblast Slovenské republiky. Konkrétně jde o okresy Komárno, Dunajská Streda, Galanta, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš a Šaľa. Ze statistik také vyplývá, že počet onkologických pacientů na Slovensku narůstá,“ upřesnila.

Do pěti let

Vybudování kompletního onkologického centra v Komárně je projektováno na pět let – hotové by mělo být roku 2022.  Náklady převýší 20 milionů eur. Agel je hodlá pokrýt z vlastních zdrojů a podle Sivé bude usilovat také o dotace. První částí projektu je otevření modernizovaného pracoviště radiační onkologie, se kterým se počítá už na konci letošního roku. Kromě toho se připravuje také rozšíření diagnostické sekce, které umožní zvýšení počtu CT vyšetření a vyšetření pomocí magnetické rezonance, výstavba PET/CT pracoviště a patologie.

„V této spádové oblasti nyní ošetřujeme ročně kolem 750 pacientů. Po dokončení všech prací jich díky moderním přístrojům můžeme léčit více než dvojnásobek,“ podotkla Sivá s tím, že velký důraz je při budování kladen zejména na chirurgické disciplíny v onkologii – gynekologii, otolaryngologii a urologii, které budou nosným oborem centra. Chybět nebude ani moderní lůžkové oddělení v nových prostorách či například paliativní péče.

Vítej do rodiny

Počet akvizic na Slovensku se rozrůstá. Kromě specializované nemocnice Agel Clinic v Bratislavě je k dnešnímu dni členem skupiny Agel dalších deset nemocnic. Pět z nich Agel vlastní nebo v nich má většinový podíl. „Před dvěma týdny se Agel SK stal strategickým partnerem Nemocnice v Kežmarku. To je jubilejní desátá. Zdravotní péči poskytujeme už ve většině krajů na Slovensku,“ dodává Alžbeta Sivá s tím, že k největšímu nárůstu akvizic na Slovensku došlo zejména v posledních třech letech.

-ova-

Skupina AGEL na Slovensku (za rok):

  • Ambulantně ošetří více než půldruhého miliónu pacientů
  • hospitalizuje přes  86 tisíc pacientů
  • v porodnicích se narodí okolo 5,7 tisíc dětí
  • AGEL zaměstnává na Slovensku  okolo 4 400 pracovníků
  • Investice do zdravotnických zařízení na Slovensku loni převýšily 1,4 miliónu eur.

Zdroj: Agel SK