Poslanci včera v prvním čtení podpořili vyškrtnutí čínské medicíny ze zákona 96/2004. Foto: Wikipedie

Sněmovna asi vyřadí čínské léčitelství ze zdravotních oborů

Sněmovna podpořila v prvním kole senátorský návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků. Rozhodla o tom včera navzdory tomu, že loni jejich zařazení do seznamu umožnila. Podle většiny poslanců by tuto činnost měl upravovat zákon o léčitelích.

 

Změnu zákona o uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, kterou podpořil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), před dalších schvalováním projedná sněmovní zdravotnický výbor. Ke kritikům nynějšího stavu patří také Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty.

„Lepší variantou je mít tyto alternativní metody specifikovány v nějakém zvláštním zákonu,“ uvedl Vojtěch. Dodal, že první verzi zákona o léčitelích by měl mít hotovou do konce června a do konce roku by pak chtěl normu předložit Parlamentu.

Do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala na návrh Sněmovny. Prosadil to loni tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Tvůrcům senátorské novely – Aleně Dernerové (za SD-SN) a Vladimíru Plačkovi (ČSSD) – vadilo mimo jiné to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni oproti ostatním, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny. „Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění,“ uváděli.

-čtk-