Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech vznikne červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny. Foto: Flickr

Současná epidemie spalniček v Česku začala importem ze zahraničí

Současná epidemie spalniček v Česku začala importem ze zahraničí, většina případů pocházela z Ukrajiny. Ministerstvo zdravotnictví kvůli rostoucímu počtu onemocnění zvažuje změnu očkovacího kalendáře. Novinářům to včera řekl náměstek ministra Roman Prymula, který je také předsedou České vakcinologické společnosti při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Od ledna do minulého pátku bylo v Česku zaznamenáno 126 případů spalniček, loni méně než 150 za celý rok.

 

Proti spalničkám se v Česku povinně očkuje v dětství. První dávka se podává od třináctého měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem. „Setkáváme se s tím, že řada osob povinnost odkládá a snaží se očkování odsunout do pozdějšího věku. Nejpostiženější skupina nemocných jsou roční až čtyřleté děti,“ vysvětlil náměstek. Odborníci doporučují proočkovanost populace asi 95 procent, aby se nemoc nešířila. V Praze jsou ale podle Prymuly některé čtvrti, kde je jen kolem 70 procent. Které to jsou, ale na dotaz ČTK říct nechtěl.

S věkem klesá imunita, mnoho nemocných je také ve věku 30 až 40 let. „Budeme muset časem buď přidat další dávku, nebo ji rozložit do pozdějšího věku,“ dodal Prymula.

Letošní epidemie v Česku podle něj začala importem nákazy ze zahraničí. „Situace v okolních zemích není úplně ideální. Většina importovaných případů byla z Ukrajiny. Tamní proočkovanost je žalostná, jen asi 30 až 60 procent,“ doplnil. Počty případů jsou zvýšené po celé Evropě. Loni epidemie v Rumunsku postihla 10.000 lidí, 34 zemřelo. V Česku nebylo úmrtí na spalničky zaznamenáno od roku 1980, očkuje se od roku 1969.

Předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) vyzvala, aby lidé v případě podezření na spalničky vyhledali lékaře. Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech vznikne červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny.

-čtk-