Bezpečnostní rada Středočeského kraje apeluje na pracovníky záchranky i nemocnic, aby se nechali přeočkovat proti spalničkám. Foto: Pixabay

Středočeští zdravotníci mají být přeočkováni proti spalničkám

Bezpečnostní rada Středočeského kraje včera všem zaměstnancům záchranné služby a krajských nemocnic doporučila přeočkování proti spalničkám. Ve středních Čechách je již evidováno 13 nemocných. Jsou mezi nimi tři děti, jeden mladistvý a devět dospělých včetně jednoho zdravotníka, řekla ČTK po včerejším jednání bezpečnostní rady Helena Frintová z krajského úřadu.

 

„Předpokládáme, že oslovíme starosty obcí, kteří jsou zřizovateli mateřských a základních škol, aby věnovali zvýšenou pozornost preventivním opatřením. Bude jim zaslán dopis s informacemi o výskytu spalniček i možnostmi, jak mu předcházet a jak se při jeho výskytu zachovat,“ uvedl krajský radní pro bezpečnost a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Je možné také volat na call centrum krajské záchranné služby na číslo 800 888 155 nebo psát SMS na číslo 720 002 655 či e-mail na adresu [email protected]. Nezdravotnická veřejnost by se měla obracet na své praktické lékaře.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Jarmily Rážové nebylo ze 13 nemocných pět očkováno vůbec, dva lidé byli očkováni jen jednou dávkou a u jednoho nelze očkování zjistit. S nemocnými přišlo do kontaktu 217 Středočechů. Nejvíce případů se vyskytlo v okresech Praha-východ a Praha-západ. „Pokud jsou ti, kteří se dostali do styku s infikovanou osobou očkováni do 72 hodin, snižuje se riziko o 90 procent. V rámci republiky se držíme sice na 87 procentech proočkovanosti, ale jsou kraje, kde je nižší,“ uvedla Rážová. Krajská hygienická stanice proto už v únoru doporučila všem pohotovostem, pediatrům a jejich personálu vyšetření protilátek proti spalničkám a očkování v případě jejich nízké hladiny.

V Česku bylo do pátku minulého týdne přes 100 případů spalniček. Nejvíc, 70, v Praze. Před týdnem byla kvůli kontaktu personálu se spalničkami uzavřena lůžková část urgentního příjmu motolské nemocnice. Záchranná služba vozí pacienty do jiných pražských nemocnic. Pomoc od 4. května přislíbila i armáda.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek, ještě před objevením prvních příznaků jsou vysoce nakažlivé. V Česku se děti očkují proti spalničkám od přelomu 60. a 70. let minulého století. Někteří rodiče v posledních letech ale mají vakcíny za nebezpečné, snaží se je odložit do pozdějšího věku dítěte nebo se jim vyhnout. Podle odborníků ale škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu.

-čtk-