Nyní již právoplatně plnohodnotná ředitelka SÚKL Irena Storová. Foto: Martin Kovář

Irena Storová bude od 1. července ředitelkou SÚKL

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký vzal do svých rukou několik měsíců se táhnoucí případ výběru nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a rozhodl. Jak zjistil Zdravotnický deník, od 1. července bude právoplatnou ředitelkou SÚKL Irena Storová, která je v současnosti pověřena vedením ústavu (opravili jsme informaci, původně jsme zde psali o 2. červenci, ale ministr nakonec jmenoval ředitelku od 1. července). Její jmenování až dosud brzdil státní tajemník ministerstva zdravotnictví Ivo Beneda, který je ovšem nyní na nemocenské.  

 

Státní tajemník Ivo Beneda 1. března svým usnesením zrušil výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), když předtím vyřadil jedinou přihlášenou uchazečku – Irenu Storovou. Jednal ovšem v rozporu se zákonem. Benedovo usnesení zrušil 24. dubna jeho nadřízený, tedy Josef Postránecký, který jí nyní jmenoval. Storovou do funkce dlouhodobě prosazoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Irena Storová absolvovala Farmaceutickou fakultu v Bratislavě v roce 1997 a až do roku 2013 pracovala v lékárně v Nemocnici Na Homolce, z toho necelé dva roky jako hlavní lékárník. Pověřena vedením ústavu byla v polovině loňského prosince, kdy rezignoval dosavadní ředitel Zdeněk Blahuta (jehož byla zástupkyní).

-cik-