Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva a poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Foto: Zuova.cz

Kontrola odhalila ve zdravotním ústavu pochybení za 80 milionů korun

Kontrola odhalila ve Zdravotním ústavu v Ostravě pochybení v hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Porušení rozpočtové kázně vyčíslilo ministerstvo zdravotnictví na 80 milionů korun. Nálezy dostane policie, finanční úřad i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, informovalo včera ministerstvo v tiskové zprávě. Ředitel Petr Hapala má podle ministra vlády v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) urychleně zvážit své setrvání v úřadu.

 

Podle ministerstva ústav porušil zákon o zadávání veřejných zakázek, když omezil okruh možných dodavatelů. „Zadávací podmínky byly formulovány tak, aby skrytě preferovaly určitého dodavatele na úkor jiných. To je absolutně nepřijatelné,“ uvedl ministr.

Ředitel také podle ministerstva uzavíral smlouvy v rozporu se zákonem o finanční kontrole. Platil například za právní či dopravní služby, poradenství, reklamu či marketing, včetně prezentace ústavu na golfových akcích. Kontrola také zjistila, že ústav bezúplatně poskytl laboratoř soukromé firmě nebo pronajímal prostory pod obvyklou cenou.

Ústav vyplácel až jedenáctkrát ročně mimořádné odměny zaměstnancům, čímž jejich příjem i několikanásobně převyšoval tarifní plat, kterým se musí odměny státních zaměstnanců řídit, uvedlo ministerstvo.

„V ústavu budu požadovat okamžitou nápravu nastavení zadávání veřejných zakázek, hospodaření s majetkem, revizi odměňování a smluv. Současný ředitel by měl urychleně zvážit své další setrvání v úřadu a přijmout za své kroky odpovědnost,“ dodal ministr.

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva a poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Působí pro Moravu a Vysočiny, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.

V Ostravě už musel skončit od nástupu současné vlády také ředitel tamní fakultní nemocnice. Ministr letos v únoru odvolal Svatopluka Němečka (ČSSD), který byl ministrem zdravotnictví za ČSSD a měl spory se současným premiérem Andrejem Babišem (ANO). V dubnu na jeho místo nastoupil Evžen Machytka.

Opozice kritizuje, že vláda bez důvěry dělá velké množství personálních změn. Ve zdravotnictví skončila také ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce se sloučily.

-čtk-