Nemocnice, které každoročně spotřebují asi polovinu všech výdajů veřejného zdravotního pojištění, dostanou přidáno, aby mohly zdravotním sestrám ve směnném provozu vyplácet vyšší příplatek za směnnost. Plošné navyšování mezd a platů by ale nastat nemělo, což se nelíbí odborům, zato je spravedlivé podle ambulantních lékařů. Foto: koláž ZD

Lékaři: Plošný růst odměn žádaný odbory není motivační

Plošný růst odměn všech zdravotníků v nemocnicích podle Koalice soukromých lékařů není motivační. Kritizují žádost odborů o navýšení tarifních platů o deset procent nad rámec dohodovacího řízení. Jejich požadavky by dohody se zdravotními pojišťovnami o úhradách na příští rok narušily, uvedla koalice v tiskové zprávě. Odbory chtějí o růstu platů jednat znovu příští týden. Systém veřejného zdravotního pojištění bude příští rok rozdělovat na péči asi 320 miliard korun.

 

Podle ambulantních specialistů plošné navyšování mezd ztrácí smysl a neřeší personální krizi. „Nikoho nemotivuje, nepřináší lepší výkon. Všichni přece nepracují stejně a ve stejné kvalitě. Když bude špičkový lékař mít stejný tabulkový plat jako podprůměrný, bude to katastrofa pro náš zdravotní systém,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Pojišťovny se s lékaři dohodly, že všechny segmenty péče dostanou meziročně o pět procent navíc. Nemocnice, které každoročně spotřebují asi polovinu všech výdajů veřejného zdravotního pojištění, dostanou přidáno, aby mohly zdravotním sestrám ve směnném provozu vyplácet vyšší příplatek za směnnost. V současné době jde o 2000 korun v menších a 3000 korun ve fakultních nemocnicích, od příštího roku to bude o 5000 víc.

Peníze na případný další růst odměn musí i podle ministerstva najít ve pětiprocentním nárůstu plateb. S tím souhlasí i soukromí lékaři. „Zaměstnancům v ambulantním sektoru také plošně nikdo nenavyšuje. Pokud chci zaměstnanci přidat, musím pro to hledat zdroje ve svém rozpočtu a nevidím důvod, proč by to mělo být v nemocnici jinak,“ dodal Šonka.

Dohodovací řízení končí 19. června. Poprvé se téměř všechny segmenty s pojišťovnami dohodly, zatím chybí dohoda v oblasti lékárenské péče. Lékárníci doufají, že se jim ještě s pojišťovnami podaří nějaký nárůst vyjednat. V současné době zisk lékáren tvoří marže a takzvaný signální výkon, tedy platba za vydání léků na recept ve výši 12 korun. Ta měla nahradit zrušené třicetikorunový poplatek, který platil v lékárně pacient. Podle lékárníků ale nestačí.

-čtk-