Pokud jde o doporučení, aby ženy spaly s nefritovým vajíčkem zavedeným ve svých vaginách, ráda bych upozornila na to, že nefrit je porézní, což dovoluje bakteriím dostat se dovnitř něj a z vajíčka vytvořit zdroj infekce, upozorňuje americká gynekoložka Jen Gunterová. Na obrázku je nefritové vaginální vajíčko za 64 amerických dolarů. Reprofoto: jadegg.com

Ne, opravdu nepotřebujete vaginální vajíčko, i když ho doporučuje Gwyneth Paltrowová

Kultivace sexuální energie, opravdu hluboké léčení, které vyplaví dávné bolesti, odstranění negativní energie, úleva při premenstruačním syndromu i pomoc při neplodnosti, to všechno slibují vaginální vajíčka, která se prodávají také v Česku. Za své peníze ale zákaznice dostanou jen kámen obalený snůškou ezoterických průpovídek, a navíc riskují zdravotní problémy.

 

Energetické vajíčko je velmi osobní věc a často si takové vajíčko ženu přitáhne – zafunguje intuice a vy si vyberete přesně to správné vajíčko – takové, které je pro vás v dané životní situaci nejlepší. Pokud hned nevíte, dopřejte si čas, tak ženám radí portál Kalisek.cz, který rovnou odkazuje na e-shop prodávající „energetická“ vajíčka, přesněji kusy různých kamenů určených ke vkládání do vaginy. Právě zde mají „energeticky“ působit. Údajné účinky jsou víc než slibné: „Vaginální vajíčko je přímo předurčeno pro jemné léčení vagíny a všeho, co do sebe za celý náš život nasála. Nejde jen o to, že vložíme vejce do vagíny a posilujeme pánevní dno, i když i toto je jeho nezanedbatelný přínos. Tady hovoříme o opravdu hlubokém léčení, které dokáže vyplavit dávno prožité bolesti. Vajíčko využívá vlastnosti daného krystalu, ze kterého je vyrobeno,“ informují webové stránky Harmoniezeny.cz, které rovně tyto vajíčka prodávají.

Co ale skutečně ženy za své peníze dostanou? Zcela upřímně, jen kámen opracovaný do tvaru kapky někdy s kouskem niti či tenkým provázkem obalený líbivými ezoterickými slovy. Samotná cena vajíčka se pak liší jak podle druhu kamene, tak v závislosti na e-shopu, který vajíčka prodává. Zatímco čínský obchodní dům Aliexpress.com nabízí nejlevnější vajíčka zhruba za dva dolary, tedy asi 45 korun, český e-shop Maluna.cz je prodává za 299 až 399 Kč, další český e-shop Yonilife.com za 899 Kč a americký portál GOOP.com pak 55 až 66 dolarů, tedy zhruba 1 200 až 1 500 Kč. „Negativní energie, kterou mají tato ‚energetická vajíčka‘ vstřebávat, je pojem medicíně i fyzice neznámý. Přijde mi poněkud nefér, že předmět mající vstřebávat něco neexistujícího, je třeba zakoupit za existující peníze,“ diví se Jaromír Šrámek, lékař a předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Zřejmě ani představa, že se jedná o předmět, který řeší sexuální problémy, není tak úplně reálná. Sexuologie, tedy medicínský obor, jenž má právě lidskou sexualitu „v popisu práce“ s kamennými vajíčky nijak nepracuje. „Nevím o žádné vědecké publikaci, která by se věnovala této pomůcce a zároveň skutečně potvrdila její pozitivní účinek na lidské zdraví a sexualitu,“ konstatuje Marek Broul, urolog a sexuolog, který působí na Klinice urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Vliv na sexuální život zde bude asi podobný jako u vkládání jiných předmětů do pochvy. Někomu se tato aktivita může líbit či pomocí ní může masturbovat, ale nějakou speciální energii bych v tomto nehledal,“ konstatuje.

Lepší sex pro vaši yoni

Pozornost nejen ezoterického světa k vaginálním vajíčkům přitáhla americká herečka Gwyneth Paltrowová a její web a zároveň úspěšný e-shop GOOP.com. Právě zde v roce 2017 vyšel článek s názvem Nefritová vajíčka pro vaši yoni (Jade Eggs for Your Yoni), který vznikl ve spolupráci s „krásnou guru/léčitelkou/inspirací/přítelkyní“ Shivou Roseovou, íránsko-americkou herečkou, bloggerkou a „milovnicí holistického životního stylu“. „Přísně střežené tajemství starověkého čínského císařství, které používaly císařovny a konkubíny, aby si udržely přízeň císařů. O nefritových vajíčkách se říkalo, že mají sílu energetické práce a krystalového hojení. Shiva Roseová s nimi pracuje sedm let a chválí si jejich výsledky,“ láká článek. Seznámila se s „energetickými vajíčky“ během lekcí jógy v době, kdy prožívala zklamání a trauma z vlastního rozvodu, a tak cítila, že potřebuje „vyčistit svou energii“.

Nefrit pak považuje za zcela ideální materiál, protože je „čistý“ a vhodný pro „duchovní detoxikaci“. „Nefritová vajíčka mohou pomoci kultivovat ženskou sexuální energii, vyčistit dráhy tchi v těle, posílit ženskost a obnovit naši životní sílu, pokud mám vyjmenovat jen některé výhody. Jedná se o holistickou kombinaci, kdy jedna vlastnost posiluje druhou. Nefrit také odebírá negativní energii,“ popisovala Shiva Roseová s tím, že s „energetickými vajíčky“ seznamovala „intuitivně“. Právě děloha a pochva jsou podle ní místa, kde se během života ukládá „negativní energie“ a právě kousek nefritu má být způsobem, jak „svatyni“ znovu očistit. Při použití „energetického vajíčka“ má pak energie proudit z „yoni“ přes záda až do hlavy. Navíc lze takto praktikovat i „skvělé současné rituály“: „Chodila jsem do krásného lesního shromáždění žen v severní Kalifornii. Udělaly jsme obřad s nefritovými vajíčky pod stromy a bylo to úžasné,“ vzpomínala Shiva Roseová. Také doporučovala dlouhodobé používání nefritových vajíček, klidně i nechat je zavedené v pochvě přes noc.

Aby tento kousek nefritu „fungoval“, je vhodné meditaci spojit s konkrétní myšlenkou, například s přáním o uvolnění bolesti a negativní energie z předchozích vztahů. Neméně důležité je věnovat se také výběru samotného vajíčka. Nejvhodnější je právě nefrit kvůli svým údajným schopnostem, nicméně je možné použít i růžový křišťál, který se hodí pro případy, kdy žena touží po lásce a chce se zamilovat. Konkrétní rady k volbě materiálu pak dávají i stránky Harmoniezeny.cz s tím, že „v kamenech je ukrytá odvěká moudrost Země“. Růženín prý „dokáže opatrně odhalovat stará zranění a pomáhá se znovu otevřít lásce“, jaspis jako „kámen první čakry – oblasti pánevního dna“ má řešit „potíže s menstruací, krví a plodností“ a obsidián pak má mít schopnost „negativní energii nasát“. I když tady pozor, tento kámen má také „při svém přesycení vyzařovat negativní energii i v neprospěch svého majitele“. „Takže je na místě opravdu důkladné čištění po každém použití – voda, vykuřovadla atd.!“ varuje web. Každé vajíčko prodávané na tomto webu je ale „vybíráno s láskou a vědomím záměru pro léčení ženského lůna na základě vlastní téměř 20-leté praxe s krystaly“.

„Energetické čištění“ a riziko infekce

Samotná kamenná vajíčka se prodávají s různými příběhy, které popisují jejich „zázračné“ účinky a přidávají jim mystérium tajemného léčivého předmětu. Například eshop Yonilife.com slibuje „snížení PMS symptomů, menstruačních bolestí a jejich trvání, intenzivnější zážitky při styku, větší citlivost“ a také to, že vajíčka „předchází a léčí inkontinenci“ a zajistí „správné držení těla, zesílení děložního svalu“, proto také mají být vajíčka „vhodná jako příprava na porod, léčba a navrácení stavu těla do původního stavu po porodu“. Za kámen opracovaný do tvaru vejce s dírku na provlečení provázku pak na tomto e-shopu zákaznice zaplatí 899 Kč. „Využívám schopnosti kamenů tím, že je dávám na měsíční svit, naplňuji je vlastními pocity a záměry, měním druhy kamenů dle potřeby. Vkládám do nich lásku a porozumění.  Drahý kámen není neživá věc, ale ani ne tak úplně živá. Je někde mezi a záleží jen na nás, jestli s ním navážeme kontakt,“ tvrdí e-shop s tím, že právě tyto magické účinky jsou důvodem, proč zvolit raději kus kamene s provázkem než zdravotně testované erotické pomůcky. Vlastní volba konkrétního vajíčka je pak na ženě samotné: „Nemám ráda škatulkování toho, který kámen se má používat na daný problém. Jednoduše sáhněte po tom, který k Vám promlouvá a přitahuje Vaši pozornost. To je indikátor toho, že se přitahujete navzájem. Někdy problémy pramení ze skrytého zdroje. Proto tak skvěle funguje nelogický, a přesto hmatatelný pocit.“

Web Kalisek.cz pak zdůrazňuje význam očištění před použitím vajíčka, nikoliv však ve smyslu hygieny. Například vložení vajíčka do vařící vody je prý „dost invazivní způsob očisty“. „Nejraději mám očistu v přírodě – nechávám kameny přes noc v horském potůčku (to samozřejmě vyžaduje speciální místo a sama se k tomu dostanu 1-2 za rok). Můžete také cítit, že vašemu kameni by prospěl pobyt v zemi nebo v mrazu. Pokud to tak cítíte, udělejte to. Variantou běžné očisty je pro mě miska s čistou vodou na měsíčním světle. Některým kamenům ale naopak dělají dobře sluneční paprsky, jejichž energii si pak uchovají pro vaše lůno“, tvrdí web, který na konci textu upozorňuje, že to, co uvádí o vlastnostech polodrahokamů a minerálů, je pouze „informativní, čerpané z obecné známých informací a zdrojů“. Současně ale také tvrdí, že „použití drahých léčivých kamenů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči“. To podle předsedy Českého klubu skeptiků Sisyfos ukazuje na to, že si ani sami autoři či v tomto případě spíše autorky webových stránek nejsou tak úplně jistí „zázračnými“ účinky toho, co propagují.

Právě důraz na „energetické“ čištění, a naopak poněkud opomíjená stránka hygieny, znamená potenciální zdravotní riziko. „“Energetické vejce“ není jen neúčinné, je i potenciálně nebezpečné. Ve vagině fyziologicky žije řada bakterií ve vzájemné rovnováze. Takovýto cizí předmět, navíc předmět, u kterého rozhodně nelze počítat se sterilitou, protože popisované rituální formy očisty kontaminaci spíše podporují, může vaginální prostředí narušit. S krátkodobým zavedením nejspíš nic nehrozí, lidské tělo je poměrně odolné, ale s častým zaváděním nebo s dlouhodobým zavedením roste riziko rozvratu vaginální flóry. To může vyústit v nepříjemnou bakteriální vaginózu, vyloučit nejde ani dramatický průběh v podobě hnisavé infekce,“ vysvětluje Jaromír Šrámek. Obdobně skepticky vnímá „energetická vajíčka“ také Erik Dosedla, primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Košice-Šaca. „Představa, že by kus kamene měl ‚léčit‘ je srovnatelná s pohádkami. Podobným nákupem ale neutrpí jen peněženka. Zavádění jakýchkoliv cizích předmětů, které není možné dobře vyčistit, do pochvy, znamená riziko infekce, která může dlouhodobě přetrvávat právě proto, že žena uvěří, se takto ‚léčí‘ nebo dokonce ‚čistí‘,“ popisuje gynekolog s tím, že „energetická vajíčka“ považuje za „předražený ezoterický nesmysl“.

Ještě ostřeji se pak k těmto údajně „léčivým“ vajíčkům staví americká gynekoložka Jen Gunterová, která na svém blogu otevřeně kritizuje nejrůznější šarlatány. Samotný článek Nefritová vajíčka pro vaši yoni považuje za „největší množství nesmyslů“, které na webu GOOP.com četla od chvíle, kdy se zde objevilo doporučení na „vaginální napářku“. „Je to ještě horší než tvrzení, že podprsenky způsobují rakovinu. Ale na druhou stranu, vy nejste člověk, který by dovolil faktům, aby vám znemožnila těžit ze šarlatánství,“ napsala gynekoložka na svém blogu v příspěvku věnovaném přímo zakladatelce a majitelce portálu GOOP.com, herečce Gwyneth Paltrowové. „Pokud jde o doporučení, aby ženy spaly s nefritovým vajíčkem zavedeným ve svých vaginách, ráda bych upozornila na to, že nefrit je porézní, což dovoluje bakteriím dostat se dovnitř něj a z vajíčka vytvořit zdroj infekce. To opravdu není dobré. Může se to stát rizikovým faktorem pro bakteriální vaginózu nebo dokonce potenciálně smrtelný syndrom toxického šoku,“ napsala lékařka. Podle ní je navíc absurdní, že portál používá značně nepřesné označení pro ženské reprodukční orgány, a navíc popisuje právě tuto část ženského těla jako zdroj „síly“ či „moudrosti“. „Jediná informace, která je v článku správně, je rada, poraďte se se svým lékařem, než začnete vaginální vajíčka používat. Dovolte mi, abych vám poskytla bezplatnou radu, nepoužívejte vaginální vajíčka,“ dodává gynekoložka s více než dvacetiletou praxí.

Ludmila Hamplová