Pokud na problém s nedostatkem a výpadky léků nebudeme rychle reagovat, bude se prohlubovat, varují odborníci. Foto: Pixnio.com

Nedostatek léků netrápí jen Česko. Kanada řeší tisíc případů ročně, ukázala studie

Výpadky či nedostatek léků je problém, který čeští lékárníci řeší opakovaně a o němž jsme psali mnohokrát i ve Zdravotnickém deníku. U nás často bývá akcentována problematika v tom smyslu, že některé léky se skoro nedostanou do menších lékáren, protože si je „usurpují“ řetězce.  Mezi další příčiny patří například výpadky ve výrobě, nebo reexporty. Problém může být velice široký,  což nyní potvrzuje také kanadská studie zabývající se výpadky léků za mořem. Ta zjistila, že Kanadu postihne každý rok tisícovka případů, kdy je některého léku nedostatek.  

 

„Nedostatek léků je problém, který je třeba v Kanadě řešit. Každý rok je zaznamenáno kolem tisíce případů nedostatku, který tak za tři roky postihl 1250 produktů. Stabilní dodávka různých léků je nezbytná kvůli udržení nákladů na zdravotní péči a jejich zajištění pro celou populaci,“ stojí v úvodu zprávy Institutu C. D. Howa, jejímiž autory jsou Jessy Donelleová, Jacalyn Duffinová, Jon Pipitone a Brian White-Guay. „Některé studie už ukázaly, že nedostatek léků může vést k nemoci a dokonce i předčasné smrti,“ dodávají autoři.

Své o tom ví Christine Caroppová, která ve své lékárně nesehnala pro matku lék acetazolamide ve chvíli, kdy domě měli zásobu jen na jeden den. Pokud by přípravek nedostala, hrozilo by, že její matka upadne do kómatu a může zemřít. Caroppová proto obíhala lékárny a skupovala z nich zbytky přípravku, aby pořídila dostatečnou zásobu. Od roku 2015, kdy k problémům s acetazolamidem došlo, zažila Caroppová podobnou situaci u dalších dvou léků. „Byli jsme ukolébání pocitem spokojenosti, že jestliže něco potřebujete, je to k dispozici. Jenže to není pravda,“ říká podle CBC Caroppová.

Odborníci přitom zjistili, že znovu objednáván nebo postižen výpadkem byl od roku 2016 jeden z deseti léků. Ve více jak třech čtvrtinách se jednalo o léky generické, 23 procent ovšem zabírají také přípravky inovativní. V poslední době byl problém například s EpiPeny na těžké alergické reakce, u nichž vládní agentura Health Canada doporučila používat prošlá injekční pera. Ještě větší hrozbou do budoucna pak je celosvětový nedostatek antibiotik.

Nedostatek léků v Kanadě v letech 2013 – 2016. Zdroj: Zpráva Institutu C.D Howea
Zaměření léků postižených výpadky v letech 2013 – 2016. Zdroj: Zpráva Institutu C.D Howea

„Jako starý doktor mohu říci, že jsme nikdy neměli takový nedostatek léků jako nyní. Sem tam se nějaký problém vyskytl, ale ne v rozsahu, jaký zakoušíme v posledních osmi letech,“ říká spoluautorka studie a emeritní profesorka na Queens University Jacalyn Duffinová. Od roku 2010 byl zaznamenán výpadek či nedostatek v 3733 případech, přičemž 40 až 80 procent případů se vyřešilo ve stejném roce. Průměrná doba trvání problému byla 59 dní. Seznam aktuálně scházejících přípravků je zveřejňován zde.

Příčiny? Nízká cena i koncentrace výroby

Důvodů, proč k výpadkům dochází, je více, odborníci se ale shodují na tom, že bez rychlé reakce se bude situace zhoršovat. Podle Duffinové, která se rozhodla monitorovat narůstající seznam nedostatkových či výpadkových léků, mohou být příčinou příliš nízké ceny generik, kvůli nimž se už výrobcům léky nevyplácejí, nebo koncentrace výroby, kdy každá komplikace vede ke zdržení dodávek. Příkladem budiž hurikán Maria, který letos postihl Portoriko a kvůli němuž musely továrny přejít na dieslové generátory, což snížilo jejich produkci. Americká média pak informovala o tom, že neštěstí významně snížilo dodávky léků z ostrova. „Lidé by chtěli ukázat prstem na zlé farmaceutické společnosti, ale je to mnohem komplexnější,“ konstatuje Duffinová.

Aby mohla problém analyzovat, založila Duffinová v roce 2010 web shromažďující informace o nedostatku léků, který pak roky sloužil jako jediný kanadský zdroj informací v tomto směru. Její závěry přitom vyznívají podobně jako ty uvedené ve zprávě pořízené Lékařskou asociací pro generika a biosimilární léky určené pro Světovou zdravotnickou organizaci. „Celosvětově patří mezi léky ohrožené malými dodávkami ty s nízkou marží, přípravky, které je složité vytvořit nebo produkovat (vysoké náklady), mají krátkou trvanlivost a/nebo je vyrábí jen několik málo nebo pouze jedna firma,“ uvádí zpráva, podle níž je nejlepším způsobem zvládání fluktuací komunikace mezi farmaceutickými společnostmi a zdravotnickými autoritami.

Seznam nezbytných léků a národní výrobce

Podle Duffinové ovšem s problémem jen velmi těžko něco uděláme, pokud nebudeme mít celosvětový plán. „Je to celosvětový problém. Nezačal v Kanadě a v Kanadě také není možné ho vyřešit,“ říká Duffinová s odkazem na to, že podobné problémy s výpadky a nedostatkem léčiv hlásí 85 zemí.

Rychlé řešení může spočívat v národním seznamu zásadních léčiv, který by zdravotnickým autoritám poskytl nástroj pro sledování několika stovek nejpotřebnějších léků, jež by byly do lékáren dodávány prioritně. Pojistku do budoucna by pak mohl zajistit státem kontrolovaný výrobce generik, který by vyplňoval mezery v dodávkách. „Léky, které nám scházejí, jsou ty, které máme již velmi dlouho a není složité je vyrobit. Proč tedy nerozjedeme vlastní společnost, která by tyto léky vyráběla?“ navrhuje Duffinová.

Profesor zdravotnického práva na Ottawské univerzitě Amir Attran by ale problém řešil jinak. „Důvod, proč k nedostatku dochází, je, že tu není žádný požadavek, aby se tak nedělo. Jestliže Health Canada bude požadovat dodávku léků nebo její zrušení, pak by to bylo něco jiného,“ domnívá se Attran. Na to však agentura reaguje s tím, že nemůže společnosti ke vstupu na trh a dodávce produktů nutit.

Ať už ale bude reakce jakákoliv, bez státních autorit se neobejde. Health Canada přitom v prohlášení uvedlo, že plánuje analyzovat trendy na poli nedostatku léků a chce zkoumat způsoby, jak šířit varování. O další detaily se ale nepodělila.

Počet případů nedostatku léků u jednotlivých výrobců v letech 201-2016 Zdroj: https://www.drugshortagescanada.ca/

-mk-