Stížnost proti zahájení trestního stíhání by měla být ze zákona vyjmuta, míní NSZ

Výraznou změnu trestního řádu navrhuje v rámci připomínkového řízení ke zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Navrhuje vypustit odstavec 7 paragrafu 160 který říká, že proti usnesení o zahájení trestního stíhání může obviněný podat stížnost. O té rozhoduje státní zastupitelství. Českou úpravu trestního stíhání je podle NSZ vhodné zbavit nadbytečné formalizace.

V kauze udělení dotace na farmu Čapí hnízdo si obvinění podali stížnost proti usnesení zahájení trestního stíhání už na konci loňského roku. Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze pak rozhodoval několik měsíců. Až na konci května rozhodl, že trestní stíhání premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše bude pokračovat. Naopak stíhání prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří osob bylo zrušeno. Podle NSZ by nyní měla být možnost podat podobnou stížnost obviněným zrušena.

V rámci zřízení institutu Evropského žalobce se totiž bude muset měnit i zákon o státním zastupitelství a trestní řád. „Trestní stíhání již nebude zahajováno usnesením o zahájení trestního stíhání se stížností, nýbrž formou sdělení obvinění na počátku výslechu. Sdělení bude zaznamenáno do protokolu o výslechu. Tato úprava je ve shodě s ostatními evropskými státy, jak vyplývá z informací shromážděných při pracích na rekodifikaci,“ uvádí NSZ v připomínkách a odkazuje se výsledky komise pro rekodifikaci trestního řádu, kterou vede profesorka Dagmar Císařová. O záměrech komise Česká justice již dříve informovala.

Zavedení záznamu o sdělení obvinění se odůvodňuje rovněž s poukazem na problematické aspekty rozhodování o stížnostech o zahájení trestního stíhání ze strany Úřadu evropského veřejného žalobce potud, pokud mohou ve svém důsledku způsobit nerovné postavení mezi obviněnými ve věcech spadajících do jeho působnosti na straně jedné a obviněným v běžných věcech na straně druhé. Zajistí, že bude lépe vyhovovat standardu jednotné ochrany práv obhajoby. Navrženou změnou dojde i k odstranění nežádoucího stavu, podle něhož pokud dá dozorový státní zástupce jakýkoli, byť i nepřímý, pokyn nebo souhlas v prověřování policejnímu orgánu vztahující se k zahájení trestního stíhání, je vyloučen z rozhodování o stížnosti proti usnesení policejního orgánu o zahájení…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)