Dohodovací řízení nakonec skončilo historickým úspěchem, který nikdo nečekal. Dohodly se úplně všichni. Foto: Rytíři krále Artuše, shromáždění u kulatého stolu se zlatým grálem, obrázek pochází s francouzských biblio sbírek z 15. století, zdroj Wikipedia..

Také lékárníci se dohodli, byl uzavřen překvapivý kompromis. Dohodovací řízení končí historickým úspěchem

Dnes se podařilo, co málokdo čekal, byť již včera ti nejzasvěcenější naznačovali, že dohoda je možná blízko. Lékárníci s pojišťovnami úspěšně završili Dohodovací řízení.  Ministr Adam Vojtěch tak přivedl k dohodě všechny segmenty zdravotní péče, což se žádnému ministrovi nikdy předtím nepovedlo. V případě lékárenské péče dokázaly obě strany – lékárníci i pojišťovny  – najít velký kompromis. Podle informací Zdravotnického deníku jeho podstata tkví v tom, že se z velké části použijí peníze, které již v lékárenství jsou, ale stáhnou se z marží na drahé léky (jak chtěly pojišťovny) a přitom se přesunou do signálního výkonu (jak si přáli lékárníci).

 

Parametry dohody tedy jsou: 18,50 korun bude hodnota signálního kódu (výkonu) za recept, referenční rok 2014. Taxa laborum se navýší o 25 procent. Do lékáren v nedostupných oblastech  půjde 48 miliónů korun. Výměnou za tyto parametry bude cenovým předpisem adekvátně poníženo 7. a 8. pásmo degresivní marže.

Pojišťovny vstupovaly do dnešního jednání s návrhem na 14 korun na signální výkon za recept, lékárníci chtěli 22 korun. Pojišťovny tedy ustoupily ve věci hodnoty signálního výkonu, ale za podmínky, že současně se na to peníze vezmou z marží na drahé léky. Na rozdíl od jejich původního návrhu trochu klesla taxa laborum, z 30 na 25 procent, na druhou stranu vzrostl objem fondu pro lékárny v nedostupných oblastech z 35 na 48 miliónů. Podrobnosti k vývoji jednání, které dnes dospělo k historickému kompromisu, jsme uvedli v dnešním ranním článku.

Tomáš Cikrt