Chirurg a novinář Atul Gawande. Američtí miliardáři ho najali, aby řídil společnost poskytující zdravotní péči, kterou právě zakládají. Foto: Flickr/ The Center for American Progress.

Týden ve farmabyznysu: Bezos a Buffett zakládají firmu, Roche investuje, Sarepta slaví

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos se spojil s Warrenem Buffettem a bankou JP Morgan a založí zdravotnický start-up. Bude ho řídit Atul Gawande. Roche brzy vyprší patenty, a tak investuje do nových příležitostí. Sarepta slaví dílčí úspěchy při léčbě svalové dystrofie.

 

Firmu, za kterou budou stát zmínění miliardáři a jedna americká banka, bude od 9. července řídit Atul Gawande. Chirurg a novinář, který dlouhodobě poukazuje na nedostatky amerického zdravotnického systému. „Svou kariéru jsem věnoval tomu, aby se zdravotnictví zlepšovalo a neplýtvalo se v něm, aby bylo efektivní co do počtu zachráněných a uzdravených lidí a snižovalo se jejich utrpení. A to nejen v USA, ale i po celém světě,“ uvedl Gawande poté, co byl do funkce výkonného ředitele vznikající společnosti jmenován.

Buffettův a Bezosův člověk

Atul Gawande je ve zdravotnictví uznávanou autoritou, která však dosud žádnou větší společnost neřídila. Dvaapadesátiletý expert na zdravotnickou politiku si získal renomé v roce 2009 poté, co magazín New Yorker publikoval jeho článek pojednávající o plýtvání v americkém zdravotnickém systému. Přesněji řečeno, proč je v některých částech USA péče podstatně dražší než v jiných.

Článek tehdy zaujal miliardáře Warrena Buffetta a jeho byznysového partnera Charlieho Mungera. Podle nich byla Gawandeho krátká analýza „naprosto vynikající“. I to je jeden z důvodů, proč si boháči do čela svého start-upu Atula Gawandeho vybrali.

Záměr založit společnost poskytující zdravotní péči miliardáři oznámili už letos v lednu. Bude se zaměřovat na zefektivnění a dostupnost péče pro zaměstnance. Cílem ovšem nebude dosahováni zisku, ale především snižovat náklady. „Rostoucí výdaje na zdravotnictví představují pro americké hospodářství nenasytnou tasemnici. Nepřicházíme s ambicí tento problém vyřešit, ale zároveň jej nehodláme akceptovat jako něco nevyhnutelného,“ uvedl Buffett ve svém lednovém stanovisku. Bližší detaily o vznikající společnosti zatím nejsou známy.

Zaměstnavatelé jsou největšími poskytovateli zdravotního pojištění v USA, pokrývají více než 150 milionů lidí. Statisíce jich zaměstnávají také společnosti, které Buffet či Bezos vlastní. Také JP Morgan má asi čtvrt milionu zaměstnanců.

Roche jde do genetiky

Švýcarská farmaceutická skupina Roche myslí do budoucna. Proto hodlá investovat 2,4 miliardy dolarů (asi 53 miliard korun) do americké společnosti Foundation Medicine, která se zabývá genomovou analýzou. Kontrolní balík akcií v ní sice získala už před třemi lety, dnes však vykupuje zbývající podíly.

Roche chce posílit svou pozici na trhu s léky proti různým druhům rakoviny, neboť ji v dohledné době vyprší patentová ochrana u několika významných produktů. V porovnání s konkurenty je nadcházející vlna konce copyrightů u Roche podstatně významnější. A právě léčba rakoviny je oblast, kde skupina vidí největší růstový potenciál.

Společnost zřejmě reaguje i na propad jejích akcií, který za poslední rok činil sedmnáct procent. Na zprávu o nákupu zbytku podílů ve Foundation Medicine však zareagovaly mírným růstem. A to i přesto, že Foundation Medicine zaznamenala za loňský rok čistou ztrátu ve výši 161 milionů dolarů při tržbách převyšujících 150 milionů (tedy asi 3,3 miliardy korun). I zde však Roche evidentně myslí dopředu. Foundation Medicine totiž na konci loňského roku získala zelenou od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv pro testování svých přípravků, jež by si měly být schopny poradit i s poměrně rozvinutými tumory.

Aktuální krok Roche zapadá do její strategie, kterou již začátkem letošního roku vysvětloval její výkonný ředitel Severin Schwan. „Vyhlížíme akvizice, kterými hodláme doplnit naše stávající produkty a technologie,“ uvedl pro list Financial Times. Už loni v prosinci Roche oznámila, že akvírovala kalifornskou společnost Ignyta, zaměřenou na vývoj léků proti rakovině. Za posílení svého onkologického portfolia zaplatila 1,7 miliardy dolarů (přes 37 miliard korun).

Bude Duchenne minulostí?

Uplynulý týden byl velmi pozitivní také pro americkou biofarmaceutickou společnost Sarepta Therapeutics. Ta totiž sklidila ovace za slibné výsledky testování její genetické terapie, která by mohla pomoci malým chlapcům při léčbě Duchenneovy svalové dystrofie.

Sarepta zkoušela přípravě s názvem micro-distrophin na třech pacientech ve věku 4 až 7 let. Ukázalo se u nich v průměru až 87procentní snížení hladiny enzymu, který je za rozvoj této choroby zodpovědný. Ústup nastal do šedesáti dní od zahájení terapie.

Výsledky výrazně předčily očekávání analytiků, na což ihned zareagovaly také akcie společnosti. Jejich hodnota během jediného obchodního dne vzrostla bezmála o 37 procent. Páteční obchodování uzavíraly o čtyřicet procent silnější než v pondělí.

Duchenneova svalová dystrofie je jedna z forem svalové dystrofie, která postihuje převážně chlapce. U pacientů se projevuje progresivním a nevratným poškozením svalové tkáně. Než dovrší náctiletého věku, zpravidla už nejsou schopni chůze. Choroba nepostihuje jen svalstvo pohybového aparátu, ale také srdce a plíce. Testovaná látka přináší zatím nejnadějnější výsledky a na rozdíl od jiných přípravků tohoto typu nemá vážné vedlejší efekty.

Petr Musil