Kontrola ministerstva zdravotnictví v ZÚ OStrava odhalila údajné nedostatky a problémy v hospodaření za přibližně 80 milionů Kč. S některými z nich ústav nesouhlasí. Foto: Flickr

Zdravotní ústav Ostrava nesouhlasí s výsledky kontroly resortu

Zdravotní ústav Ostrava nesouhlasí s některými závěry nedávné kontroly ministerstva zdravotnictví, která odhalila údajné nedostatky a problémy v hospodaření za přibližně 80 milionů Kč. Považuje je za předčasné. ČTK to včera řekla Šárka Doškářová, která je dočasně pověřená vedením ústavu. Dosavadní ředitel Petr Hapala po výzvě ministra zdravotnictví k 30. červnu rezignoval. Nyní je na nemocenské.

 

„Nesouhlasíme s dílčími výsledky kontroly ministerstva,“ řekla ČTK Doškářová. Podle ní v průběhu kontroly nebyla přijata a zohledněna předložená stanoviska a nebyl akceptován obsah podaných námitek. Proto je Zdravotní ústav Ostrava nucen považovat přijaté závěry za předčasné. Podle mluvčího ústavu Michala Pistolase zdravotní ústav s kontrolory spolupracoval.

„S cílem podrobně doložit řádné provádění schvalovacích, operačních, hodnotících a revizních postupů podle zákona o finanční kontrole. Zdravotní ústav Ostrava vyjadřuje přesvědčení, že v budoucnu obhájí oprávněnost, zákonnost a účelnost svých postupů,“ uvedl ústav v tiskovém prohlášení. Dodal, že nyní se s výsledky kontroly podrobně seznamuje. Potvrdí-li se pochybení, je připraven přijmout nezbytná nápravná opatření.

Přijetí Hapalovy rezignace v pondělí oznámila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. „V nejbližší době bude vypsáno otevřené výběrové řízení. Do doby, než ministr zdravotnictví jmenuje nového ředitele, bude ústav řídit dosavadní zástupkyně ředitele Šárka Doškářová,“ uvedla Štěpanyová.

Ministerstvo zdravotnictví 1. června informovalo, že kontrola odhalila ve Zdravotním ústavu v Ostravě pochybení v hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Porušení rozpočtové kázně vyčíslilo ministerstvo zdravotnictví na 80 milionů. Ministr Adam Vojtěch (ANO) tehdy vyzval Hapalu, aby zvážil setrvání ve funkci.

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva a poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Působí pro Moravu a Vysočinu, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.

V Ostravě už musel skončit od nástupu současné vlády také ředitel tamní fakultní nemocnice. Ministr letos v únoru odvolal Svatopluka Němečka (ČSSD), který byl ministrem zdravotnictví za ČSSD a měl spory se současným premiérem Andrejem Babišem (ANO). V dubnu na jeho místo nastoupil Evžen Machytka. Opozice kritizuje, že vláda bez důvěry provádí velké množství personálních změn.

-čtk-