Rekonstrukce státu tvrdí, že Nemocnice České Budějovice zadala za deset měsíců veřejné zakázky v hodnotě 200 milionů korun jediné firmě bez soutěží. Nemocnice ale tvrzení vyvrací, bude se bránit právní cestou. Foto: nemcb.cz

Aktivisté upozornili ÚOHS na zakázky českobudějovické nemocnice, ta se bude bránit právní cestou

Nemocnice České Budějovice podle platformy Rekonstrukce státu zadala za deset měsíců veřejné zakázky v hodnotě 200 milionů korun jediné firmě bez soutěží. Upozornit na každou z téměř 700 zakázek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je nákladné, proto aktivisté včera raději před sídlem úřadu v Brně uspořádali happening. Českobudějovická nemocnice tvrzení platformy odmítá. Na dotaz ČTK uvedla, že zdravotnický materiál a léky jí dodává několik firem.

 

Podnět ke každé jednotlivé zakázce by pisatele stál 10.000 korun. Celkově by si tak poplatky vyžádaly skoro sedm milionů korun. Rekonstrukce státu doufá, že po včerejším happeningu se úřad na českobudějovickou nemocnici a obecně na zdravotnické zakázky více zaměří z vlastní iniciativy, řekla ČTK mluvčí platformy Tereza Krištofová. Poplatek za podání podnětu pokládají aktivisté za problematický, obrátili se kvůli tomu na Ústavní soud.

„Místo konání ranního happeningu Rekonstrukce státu mělo být zvoleno jinde než před budovou ÚOHS. Poplatek za podání podnětu je stanoven zákonem o zadávání veřejných zakázek a Úřad respektuje zákonná ustanovení. Protestovat proti poplatku za podání podnětu před Úřadem je zbytečné i z toho důvodu, že Úřad není nadán legislativní pravomocí měnit příslušný zákon. ÚOHS nebude nikdy postupovat v rozporu s přijatými zákony České republiky,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Českobudějovická nemocnice podle Rekonstrukce státu zřejmě využívá výjimku v zákoně o zadávání veřejných zakázek. „Výjimka se vztahuje na nákupy komodit, jejichž cena kolísá. Z našeho pohledu však do této výjimky nespadají pravidelné nákupy léků a zdravotnického materiálu. Potvrzuje to i dřívější rozhodnutí ÚOHS,“ řekl Marek Zelenka z protikorupčního spolku Oživení.

Českobudějovická nemocnice se proti tomuto tvrzení ohrazuje. Podle ní spolek používá zavádějící informace. „Nemocnice České Budějovice je připravena se proti nepravdivým výrokům na její adresu bránit právní cestou,“ stojí v prohlášení. „Není pravda, že českobudějovická nemocnice používá jedinou společnost pro plynulé dodávání zdravotnického materiálu a léčivých přípravků. Dodávky realizuje prostřednictvím celé řady dalších distributorů působících na trhu v České republice,“ stojí v tiskovém prohlášení nemocnice.

Podle platformy českobudějovická nemocnice zadala jedné firmě téměř 700 zakázek. „Rovněž tento počet neodpovídá skutečnosti. Nejedná se o množství jednotlivých zadaných veřejných zakázek, ale o průběžné dílčí objednávky realizované v souladu s platnými rámcovými smlouvami k zajištění plynulých dodávek léků a zdravotnického materiálu,“ uvedla nemocnice.

Podle Rekonstrukce státu slíbil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden na protikorupční radě vlády, že se tématu zneužívání výjimky na nákupy léků bude věnovat.

-čtk-