Fond na podporu odlehlých lékáren by měl rozdělit 48 milionů. Zatím ovšem není jasné, jaké lékárny na podporu dosáhnou. Foto: Vimeo

Asociace chce podpořit lékárny vzdálené od sebe víc než 20 minut, komora ty, které jsou v obci jediné

Asociace provozovatelů síťových lékáren navrhuje finanční podporu pro lékárny v malých obcích, které jsou vzdáleny od nejbližší další lékárny víc než 20 minut jízdy autem. Novinářům to včera za asociaci řekl generální ředitel společnosti Dr. Max Daniel Horák. Vedle jeho sítě asociace sdružuje také lékárny Benu a Devětsil, celkem zhruba 650 lékáren. Vznik fondu na podporu odlehlých lékáren je součástí dohody mezi segmentem lékárnické péče a zdravotními pojišťovnami o úhradách na příští rok. K dispozici by v něm mělo být 48 milionů korun.

 

Česká lékárnická komora (ČLnK) navrhuje peníze rozdělit mezi všechny lékárny, které jsou jediné v obci. Podle spolku Vaši lékárníci CZ by se měly rozdělovat i podle obratu společnosti, která lékárny provozuje.

Konečná pravidla stanoví ministerstvo, podle něj na tom, zda provozovatelem lékárny je síť nebo jednotlivec, záležet nebude. „Ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami budeme nyní pracovat na metodice poskytování finanční podpory tak, aby mířila do lokalit, kde je skutečně potřeba,“ uvedl v tiskové zprávě z minulého týdne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Situace podle něj není nijak dramatická. „Pokud se podíváme na data Státního ústavu pro kontrolu léčiv, je zjevné, že situace lékáren je z celorepublikového hlediska v posledních letech stabilní. Za poslední dva roky nezanikla ani jedna lékárna v místě, kde by vůbec nebyla jiná lékárna, a v roce 2015 zanikly takové nanejvýš tři,“ dodal (psali jsme také zde).

Asociace představila svůj návrh rozdělování podpory. „Navrhujeme podpořit lékárny tam, kde je dostupnost nad 20 minut. Podobně to mají například ve Švédsku. Mělo by jít o obce okolo 3000 obyvatel,“ vysvětlil Horák. Lékárna by podle něj měla mít otevřeno aspoň 30 hodin týdně a mít obrat úhrad od zdravotních pojišťoven nižší než 500.000 korun měsíčně.

O přidělení dotace by podle návrhu asociace měla rozhodovat nezávislá komise složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a zdravotních pojišťoven. Měla by se udělovat vždy na rok.

Podle prezidenta ČLnK Lubomíra Chudoby by měly mít podporu všechny lékárny či výdejny léčiv, které jsou v obci jediné. „Každé lékárně či výdejně by tak v průměru byla přidělena dotace ve výši 80.000 korun na rok, tedy necelých 6700 korun na měsíc,“ sdělila komora v tiskové zprávě. Přesto by podle Chudoby nebyla podpora dostatečná, zásadní přínos by podle komory mělo sjednocení doplatků, omezení sítě lékáren a změna principu odměňování lékárenské péče.

Své návrhy k rozdělování dotací má i spolek Vaši lékárníci CZ, který zastupuje zejména menší lékárny mimo sítě. „Kromě nedostupnosti je potřeba si ohlídat, aby byly rozdělovány transparentně na jedno identifikační číslo lékárny a dle výše celkového obratu společnosti. Jinak budou velmi snadno zneužívány velkými hráči,“ uvedl Petr Szönyi, majitel lékárny z Ostrova na Karlovarsku. Grémium majitelů lékáren si podle něj dělá vlastní šetření, výsledky chce ministerstvu předložit do konce srpna.

Podle dřívějšího průzkumu České lékárnické komory je nyní 83 obcí s počtem obyvatel mezi 2000 a 5000, kde lékárna chybí. Všechny mají podle asociace ale dostupnost k další lékárně ve větší obci do 20 minut, kromě čtyř jsou dostupné do 15 minut. Ze zákona musí být dostupné v současné době všude do 35 minut.

Podle Horáka proto podpora odlehlých lékáren z fondu nebude příliš potřeba, je ale přesto třeba nastavit jasná pravidla. „V řadě případů se jedná o obce, které jsou vedle velkých měst, která jsou dobře dostupná,“ doplnil. Aby se lékárna uživila, musí podle něj být v obci lékař, který píše recepty.

V Česku je zhruba 2500 lékáren, na jednu připadá asi 4000 obyvatel. Aby se lékárna uživila, stačí podle Horáka i kolem 3000. „Neefektivní lékárny by neměly blokovat nedostatkový personál tam, kde to není třeba,“ dodal Horák. Už teď je lékárníků a farmaceutických asistentů nedostatek. V lékárnách asociace jich chybí kolem 300. V oboru je nezaměstnanost kolem jednoho procenta.

Lékárník neboli farmaceut musí vystudovat čtyřletý obor na vysoké škole, farmaceutický asistent tříletý nástavbový obor na vyšší odborné škole. Podle provozního ředitele lékáren Benu Michala Jurči by bylo lepší, aby se obor vrátil zpět na střední školy, kde byl dříve. Pro studenty by byl podle něj atraktivnější.

Spolek Vaši lékárníci CZ představil před týdnem svoji variantu regulace lékárenské sítě. Vedle umístění v obci nad 3000 obyvatel navrhuje také omezit vznik nových lékáren do 500 metrů od jiné. Podle ředitele asociace Josefa Vaníčka je ale taková vzdálenost ve velkých městech nereálná.

-čtk-